Lokala framgångspartier vill växa ytterligare

Sjukvårdspartiet har funnits länge i regionalpolitiken. Oberoende Realister och Örebropartiet är nytillkomna partier, men redan har de nått framgångar i sina respektive kommuner. Trots partiernas olikheter så slåss det för en gemensam sak – förändring i lokalpolitiken.

Många partier drömmer om riksdagsplatser. Men partier som Oberoende Realister (OR) i Hagfors, Sjukvårdspartiet i Norrbotten och Örebropartiet (ÖP) har i stället fullt fokus på att påverka på den kommunala eller regionala nivån.

Sjukvårdspartiet finns över hela landet. Bäst går det för partiet i Norrbottens region, där det fick ungefär 34 procent i senaste valet. Kenneth Backgård har varit med sedan Sjukvårdspartiet startade och i dag är han partiledare och regionråd i Norrbotten.

– Under tidiga 90-talet började man diskutera att flytta dåvarande Bodens centrallasarett, vilket var länssjukhuset på den tiden. Det blev en het diskussion och vi förstod aldrig vitsen med att flytta det. Då startade vi en proteströrelse helt enkelt och samlade in röster i framför allt Boden. Men ingen väg var framkomlig för dåvarande landstingsledningen ändrade sig inte. Till slut tänkte vi att det bara finns ett sätt och det är att komma in i den ledande församlingen, säger Kenneth Backgård till Altinget.

Oberoende Realisters bakgrundshistoria påminner om Sjukvårdspartiets. Precis som i Norrbotten hade Hagfors varit S-styrt i flera år. Polisen Peter Åkerström ville grunda ett nytt parti och han fick med sig kollegan Jens Fischer som partiledare.

2017 startade de och året efter, 2018, blev Oberoende Realister största kommunala parti i Sverige med 36,5 procent. Något som ledde till ett jobbyte för Jens Fischer, då han fick axla rollen som kommunstyrelsens ordförande i Hagfors.

– Jag har aldrig känt mig hemma i något av de traditionella partierna, men när grundaren Peter Åkerström ville starta ett tvärpolitiskt parti som fokuserade på sakpolitiska frågor ställde jag upp. Socialdemokraterna har styrt Hagfors sedan 60-talet och i kommunen fanns inget parti som kunde slå ut sossarna, då var enda alternativet att starta ett nytt parti, säger Jens Fischer.

”Nidbilden av populister”

Inför valet 2014 startade Markus Allard Örebropartiet. Han hade tidigare blivit utesluten som ordförande i Ung Vänster Örebro efter att ha uttalat vänsterextrema åsikter, samt stöttat grupper som Revolutionära fronten.

Många av medlemmarna i Örebropartiet var tidigare med i Vänsterpartiet eller Ung Vänster. I förra valet kom Örebropartiet med en hårsmån in i kommunfullmäktige. Partiet fick 3 procent, vilket ledde till två mandat i kommunen.

– Det är fan pinsamt när man läser vad man sagt och gjort tidigare. Jag kallar mig absolut inte för vänster i dag, men jag har inget problem att kalla mig för marxist. När jag säger att jag är marxist menar jag rent metodologiskt, jag anser att klassmotsättningar är en realitet, men min slutsats är att vänstern är på fel sida av klasskriget. Förr tyckte vänstern att demokrati och majoritetsstyre var dygdigt, men i dag är vänstern centrerad kring minoritetsstyre, alltså betraktar de folket som en okunnig och farlig pöbel, säger Markus Allard.

Örebropartiets fokusområden är enligt Allard de ”tråkiga och gammalmodiga ämnena” som skola, äldreomsorg, vägar och avlopp. Han vill se en upprustning av dessa verksamheter och större tillgång till social trygghet, så som gratis tandvård. Enligt honom har kommunen alldeles för länge bortprioriterat dessa områden för att i stället prioritera stadskonst och onödig infrastruktur. ÖP vill hellre se att man skär ner på exempelvis partistöd – och att man stänger igen muslimska skolor i Örebro, som Allard menar har islamistiskt samröre, och lägger de pengarna i välfärdssektorer.

– Vi tror på att göra det nidbilden av vad populister gör, ställa vi mot dem, ställa budgetpost mot budgetpost, vilket är vad politik handlar om. I stället för att lägga pengarna på kromade äppelskrutt, färgglatt målade cykelbanor och skrytbyggen som Kulturkvarteret så vill vi lägga pengarna på kommunens kärnverksamhet. Det är bara att titta på vår budget, vi hymlar inte med vilka vi kommer skära ner på. Vi kommer slakta kommunikationsenheten, sänka löner för direktörer och politiker samt stänga ner islamistiska skolor, säger Markus Allard.

Välfärd och näringsliv

För Sjukvårdspartiet kretsar sakfrågorna förstås kring sjukvård. Partiet vill decentralisera vården så att det finns tillgänglig vård på fler ställen i Norrbotten, något de jobbat med under den nuvarande mandatperioden. Sjukvårdspartiet vill också rekrytera fler till vårdyrket då de sett personalbrist på grund av pensioneringar.

– Vi upptäckte när vi kom in att vi inte skulle ha de ekonomiska musklerna att genomföra det vi tänkt. Så vi bestämde oss tillsammans att vi måste dra ner på all annan kostnad förutom hälsa och sjukvård och vi kallade det för omställningen. Vi tog en liten paus under sommaren 2020 på grund av pandemin, men bestämde oss sedan för att fortsätta med omställningsprocessen. Så nu har vi genomfört besparingar i övriga verksamheter och satsat på god och nära vård där vi flyttar ut vården i regionen, säger Kenneth Backgård.

Oberoende Realister håller på att ta fram ett framtidsprogram som ska gälla mellan åren 2022 och 2030. I det vill OR satsa på de fyra skolor som finns i Hagfors, ett helt nytt teknikhus och utbyggande av både bostäder och infrastruktur. Jens Fischer vill också göra Hagfors till en attraktivare kommun som folk vill bo i, därför har OR ett stort fokus på att göra Hagfors till en bra företagsort.

– En hel del har handlat om att bygga upp självkänslan som varit stukad. Vi bygger ett helt nytt teknikhus och där har vi haft nära samarbete med näringslivet. Företagen är ju grunden till att vi kan ha en bra välfärd genom skattepengarna de ger. Mycket bygger på att människor stannar kvar och att företagen ska kunna kompetensutveckla. Vi har vissa starka aktörer på marknaden i dag som behöver kompetens, exempelvis vår största privata arbetsgivare i kommunen, Uddeholms AB. Vi vill behålla människor här, men också få folk som vill bosätta sig här, säger Jens Fischer.

Framtidsplaner och riksdagsdrömmar

För OR står kommunvalet i Hagfors i fokus även detta år. Om partiet ska bli ett riksdagsparti eller expandera till fler kommuner är något som partiet i nuläget inte bestämt sig för. Oberoende Realister har fått förfrågningar av andra nystartade partier om OR kan verka som systerparti och även om partiet inte tagit den vägen för tillfället så är det något som Fischer inte vill utesluta för framtiden.

– Det har funnits många saker att jobba med i Hagfors. Det tar ju ganska mycket energi och kraft att bygga upp ett parti. Min känsla är väl att vi inte sjunkit utan blivit ännu starkare, men det vet man ju aldrig förrän valdagen. Men om lyssnar och tittar på sociala medier så tycker jag det är oerhört positivt, säger Jens Fischer.

Örebropartiet har till skillnad från Oberoende Realister några systerpartier. Arvikapartiet, Värmlandslistan, Säfflepartiet, Tierpslistan, Telgelistan i Södertälje och Östgötapartiet är några fristående partier som ÖP hjälper att coacha.

– Om någon sitter hemma, rullar tummarna och funderar på om de borde starta ett lokalparti, så är mitt råd nej. Det borde du inte göra. Jag jobbar hela tiden och det är väldigt många som hör av sig runt hela landet och jag vet ju inte vilka som går att satsa på och inte. Men jag tänker att alla partierna är som sköldpaddeägg. Sköldpaddorna lägger 1 000 ägg och så klarar sig 10 kanske. Samtidigt tror jag att det är utifrån den typen av rörelse som du sedan kan bygga ett riksdagsparti, säger Markus Allard.

Tidigare fanns det planer på att göra Sjukvårdspartiet till ett riksdagsparti, men enligt Kenneth Backgård gick planerna inte så bra och efter det beslutade sig partiet för att arbeta enbart i regioner och kommuner.

– Sjukvårdspartierna i landet gjorde ett försök för ungefär 15 år sedan, men det blev väldigt dåligt resultat, någon tiondels procent bara. Det tog en enorm marknadsföring och det är inte så enkelt att få ekonomiska muskler till att marknadsföra sig i landet. Nu finns de folk som vill starta upp det igen, men vi har fullt upp med vår regionala ledning, så för oss är det inte aktuellt i nuläget, säger Kenneth Backgård.

{{toplink}}

Forrige artikel Riksdagen inskränker föreningsfrihet för att bekämpa terrorism Riksdagen inskränker föreningsfrihet för att bekämpa terrorism Næste artikel Hyresgästföreningen mobiliserar inför valet – “Vill vara blåslampa”  Hyresgästföreningen mobiliserar inför valet – “Vill vara blåslampa” 
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).