Han tar över efter Demirok i utskottet: ”Skolan är ett fokusområde för oss”

Niels Paarup-Petersen tar över Muharrem Demiroks plats i utbildningsutskottet. ”Jag är väldigt glad över att vår nya partiledare varit tydlig med att skolan är ett fokusområde för oss”, säger han till Altinget. 

När Muharrem Demirok valdes till Centerpartiets nya partiledare lämnade han sin plats i utbildningsutskottet och posten som utbildningspolitisk talesperson. Nu är det klart att det blir Niels Paarup-Petersen som tar över. 

– Det känns väldigt bra. Jag är väldigt glad över att vår nya partiledare varit tydlig med att skolan är ett fokusområde för oss. Jag har sett hur många barn som slås ut. Vi behöver jobba för att alla barn ska klara skolan och säkra att alla barn når sin potential, säger han till Altinget.

Paarup-Petersen är partiets talesperson i cybersäkerhets- och digitaliseringsfrågor, ett uppdrag han fortsatt kommer behålla. 

– Det är frågor som är väldigt viktiga och som jag är engagerad i. Men det är klart att jag kommer behöva prioritera, och skolan är avgörande för Centerpartiet. 

Ny riktning för skolpolitiken

Niels Paarup-Petersen tillhör de centerpartister som velat se en ny riktning för partiets skolpolitik. 

”Dagens system utmanar inte. Det utarmar. Det är inte liberalt och marknadsvänligt. Det är konservativt och företagsvänligt. Och det är inte rätt väg för varken svensk skola eller Centerpartiet i mina ögon”, menade Paarup-Petersen inför C-stämman hösten 2021, där han bland annat förordade att offentlighetsprincipen ska tillämpas i så hög grad som möjligt för att öka allmänhetens insyn i friskolor.

{{toplink}}

Vad tycker du om att regeringen stryker utredningsuppdraget om att införa offentlighetsprincipen i friskolor, och i stället vill titta på en insynsprincip?

– Vi måste veta vad insynsprincipen är innan vi kan säga någonting om den. Det som man kan undra över oavsett är varför regeringen inte låter utredaren offentliggöra sitt svar så man kan ta ställning till fakta för och emot offentlighetsprincipen. Det är märkligt i sig. 

”Försiktigt positiv”

Enligt nya centerledaren Muharrem Demirok är insyn i friskolor något som partiet ser över. 

– Jag ser inget ont i att den utredning som är på gång hade fått presentera sitt resultat då hade vi fått lite mer fakta på bordet, nu har regeringen öppnat upp för en insynsprincip. Jag tycker att det är ett steg i rätt riktning att man börjar titta på det här, säger han till Altinget och tillägger:

– Vi får se hur förslaget ser ut när det läggs på bordet, men jag är försiktigt positiv. 

Kompromiss om vinsbegränsning

Niels Paarup-Petersen har även velat se en vinstutdelningsbegränsning för alla friskolor, oavsett driftsform.

– Det som är utgångspunkten för oss är att man ska inte få betalt för någonting som man inte levererar. På stämman blev det en kompromiss kring resursfördelning, att resurser ska motsvara det som levereras. Att de som har mer ansvar ska få mer betalt. Det kommer vi fortsätta arbeta med. 

Hur skiljer sig den skolpengsreform ni vill se gentemot S-förslaget som riksdagen, och däribland Centerpartiet, röstade ner i somras? 

– De hade bara med det kommunala ansvaret. Att kommuner ska få betalt för det de levererar är det ingen tvekan om. Det som saknades var små, fristående skolor som ser till att det finns en skola ute på landsbygden. Hur ska det ansvaret bäras i en sådan resursmodell om man enbart fördelar pengar efter huvudman? 

– Det sa vi också till S-regeringen, men de ville hellre få ut sin politik än få igenom den. 

{{toplink}}

,

Forrige artikel Arbetet med klimathandlingsplan fördröjs av regeringens reduktionspliktsproblem Arbetet med klimathandlingsplan fördröjs av regeringens reduktionspliktsproblem Næste artikel Nya Brexitavtalet om Nordirland: EU och Storbritannien talar om ett ”nytt kapitel” Nya Brexitavtalet om Nordirland: EU och Storbritannien talar om ett ”nytt kapitel”
Daniel Helldén: Regeringens budgetpåstående stämmer inte

Daniel Helldén: Regeringens budgetpåstående stämmer inte

Enligt regeringen är miljöbudgeten i årets budgetproposition större än någon som S-MP-regeringen någonsin lagt. Det är inte sant, enligt Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén. ”De säger det för att dölja andra saker”, säger han till Altinget.