Miljöutredarna som ska leverera förslag under våren

Minskat importberoende av biodrivmedel, stärkt skydd i marina skyddade områden och regeringens roll vid komplicerade miljöprövningar. Det är några av de frågor där utredare ska presentera sina förslag till lösningar under vintern och våren.

Här är de utredningar på miljö-, klimat och energiområdet som ska lämna över förslag till regeringen under våren:

15 februari. Så kan importberoendet av biodrivmedlen minska 

Tidigare C-ministern Lena Ek gräver djupt i frågan om hur bioekonomin ska utvecklas, och tittar först och främst på frågan om hur ökad inhemsk tillverkning av biodrivmedel ska stimuleras, för att därigenom minska importberoendet som nu rör sig runt 80 procent. I februari lämnar utredningen över ett delbetänkande.
 
1 mars. Nationella samordnaren för Agenda 2030 lämnar lägesrapport

Gabriel Wikström, tidigare S-minister, har uppdraget som nationell samordnare och ska stödja regeringen i arbetet med att genomföra Agenda 2030 och FN:s globala mål för hållbar utveckling nationellt. Uppdraget sträcker sig till mars år 2024, men den 1 mars 2023 ska en delredovisning av arbetet lämnas över till regeringen. 
 
15 maj. Ska bottentrålning förbjudas i skyddade området? 
 
Skyddet i marina skyddade områden ska stärkas genom reglering av fisket. Utredaren Jonas Manole ska i vår lämna förslag på hur det ska gå till. 
 
20 juni. Hur ska byggandet bli mer vattensäkert

Utredaren Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i Bottenvikens vattendistrikt, ska göra en översyn av de bestämmelser i plan- och bygglagen som avser vatten, för att underlätta för kommuner i planläggning och prövning.  

30 juni. Regeringens roll vid miljöprövningar

Regeringens roll som beslutsorgan i tunga beslut om både nya gruvor och vindkraftparker har seglat upp på agendan i flera fall. Utredaren Eva Östman Johansson, till vardags kammarrättsråd i Stockholm, ska överväga hur och om antalet ärenden som landar hos regeringen för avgörande kan bli färre och att de som ändå ska avgöras av regeringen rymmer tydliga politiska avvägningar. 
 
1 juli. Vattenbrukare ska få enklare regler

Agneta Ögren, hovrättspresident och tidigare skogsutredare, har regeringens uppdrag att ta fram regler för vattenbruk som gynnar näringens konkurrenskraft och hållbarhet. Vattenbruk är produktion av djur och växter i vatten, i Sverige handlar det främst om fisk, kräftor och musslor. Ögrens andra del av uppdraget, en moderniserad fiskelag, ska lämnas först i november nästa år, 2024. 
 
Skrotad. Det blir inga vita certifikat

Den tidigare MP-statssekreteraren och nuvarande landshövdingen Göran Enander skulle ta fram ett marknadsbaserat styrmedel för energieffektivisering. Den sista mars var det deadline, men strax före jul stoppades planerna.

Forrige artikel Det sker i EU under svenska ordförandeskapet Det sker i EU under svenska ordförandeskapet Næste artikel Krav på testning för vissa Kina-resenärer Krav på testning för vissa Kina-resenärer
Efter myndighetens anmälan – Kalla fakta frias

Efter myndighetens anmälan – Kalla fakta frias

Granskningsnämnden friar Kalla faktas avslöjande om SD:s anonyma sociala mediekonton. Myndigheten för psykologiskt försvar stod bakom en av anmälningarna mot programmet och krävde att delar skulle klippas bort.