Ny chefsekonom på Sveriges allmännytta

Petra Hallberg har börjat som ny chefsekonom på Sveriges allmännytta. 

– Det är ett av de viktigaste grundläggande behoven vi har – att ha en bostad. Här har medlemsföretagen ett viktigt samhällsuppdrag och det är otroligt spännande att få komma in i det, säger Petra Hallberg till Altinget, som sedan förra veckan är ny chefsekonom på Sveriges allmännytta sedan Håkan Larsson lämnade tidigare i år. 

I grunden är Petra Hallberg nationalekonom och kommer senast från Haninge kommun där hon arbetat med bostadsförsörjning och social hållbarhet. Men hon har också arbetat på finansdepartementet och på näringsdepartementet, bland annat som finansanalytiker och med näringspolitik. 

– Det är roligt att jobba med nationalekonomi igen, det ser jag mycket fram emot. Men det har varit lärorikt att vara ute i kommunerna. Där får man en inblick i hur arbetet genomförs. Man kommer närmare verkligenheten än när man sitter på regeringskansliet, så det har varit intressant att se hela kedjan.

{{toplink}}

Fokus på långsiktighet

De ekonomiska utmaningarna som många av de allmännyttiga bostadsbolagen står inför är en av de frågor hon ser att hon kommer att lägga fokus på som ny chefsekonom. 

– Det kommer så klart att initialt att vara en jätteviktig del. Men ser man på lite lägre sikt skulle jag vilja att vi pratar om att skapa strategier för en långsiktig och uthållig ekonomi där man inte påverkas lika mycket av konjunktursvängningarna utan att man kan hålla i och hålla ut.

– Dels genom att man bolagsmässigt kan hålla uppe underhåll och renoveringar, men också genom att kunna göra investeringar, säger hon. 

Tufft läge

Angående de stundande hyresförhandlingarna går hon inte in i detalj. Men hon säger att hon ser att det är ett bekymmersamt ekonomiskt läge.  

– Vi vill gärna se att inflationen faller tillbaka. I många andra länder har den ju fallit tillbaka mer än i Sverige och vi hoppas att det går den vägen här också. Vi ser ju att flera av våra bolag har fått lägga om sina lån och det kommer ju att slå hårt mot bolagen.

Tidigare chefsekonom för Sveriges allmännytta, Håkan Larsson, lämnade rollen i mars och gick tillbaka till sitt tidigare uppdrag som chefsekonom på Villaägarna. 

{{toplink}}

Forrige artikel Statssekreteraren om Samhall: ”Kommer att bli förändringar” Statssekreteraren om Samhall: ”Kommer att bli förändringar” Næste artikel Ny rapport: Kraftigare åtgärder krävs för att locka fler nordbor till EU-jobb Ny rapport: Kraftigare åtgärder krävs för att locka fler nordbor till EU-jobb
Daniel Helldén: Regeringens budgetpåstående stämmer inte

Daniel Helldén: Regeringens budgetpåstående stämmer inte

Enligt regeringen är miljöbudgeten i årets budgetproposition större än någon som S-MP-regeringen någonsin lagt. Det är inte sant, enligt Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén. ”De säger det för att dölja andra saker”, säger han till Altinget.