Överblick: Historiskt beslut i riksdagen i dag och Damberg varnar för ekonomiska effekter

Riksdagen väntas i dag ta historiskt beslut om vapenleveranser till kriget. EU vill ha in Ukraina som medlem. Finansminister Mikael Damberg varnar för ökade priser. Vid lunch presenteras FN-rapport. 

Under helgen beslutade regeringen att Sverige ska skicka militär utrustning till Ukraina. Det handlar bland annat om pansarskott, skyddsvästar och hjälmar till ett värde av 400 miljoner kronor.

– Min första och sista fråga som statsminister är vad som bäst tjänar Sverige och svenska folkets säkerhet. Min slutsats är att vår säkerhet bäst tjänar på att vi nu stöttar Ukrainas möjligheter att försvara sig mot Ryssland, säger statsminister Magdalena Andersson under en pressträff, enligt SVT.

Det formella beslutet kommer dock fattas under dagen av riksdagen, där det finns en majoritet för beslutet. Ett historiskt beslut då det inte skett sedan andra världskriget, då Sverige gav stöd till Finland vid ett sovjetiskt anfall.

Snabbspår

Även EU kommer att skicka vapen till Ukraina. Samtidigt meddelar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att Ukraina bör bli medlem i EU. Ukrainas president har bett om ett snabbspår till EU-medlemskap, men det är tveksamt om den processen kan gå så snabbt.

– Vi samarbetar väldigt nära tillsammans inom många områden, och visst, på sikt... de tillhör oss. De är en av oss och vi vill ha in dem, säger von der Leyen till Euronews, enligt TT/Omni.

Varnar för konsekvenser

Under morgonen har finansminister Mikael Damberg under en pressträff berättat om konsekvenserna för svensk ekonomi på grund av kriget i Ukraina. Han bedömer att effekten hittills är begränsad, men det finns ökad risk för högre olje- och energipriser samt livsmedelspriser, rapporterar TV4.

Finansministern uppger att Europa är exponerat om det blir störningar i gasflöden. Konsumtionen av gas i Sverige är dock relativt liten, förklarar han. Höga gas- och oljepriser har dock bidragit till att trycka upp elpriserna i Sverige, särskilt i södra Sverige.

– Effekten på svensk ekonomi bör bli förhållandevis begränsad.

Klimatrapport

Vid lunch i dag presenterar FN:s klimatpanel IPCC sin senaste rapport om klimatläget. Den andra delrapporten fokuserar på anpassning av samhällen till klimatförändringarna, exempelvis torka och översvämningar, rapporterar SR.

I april kommer tredje rapporten och i höst kommer hela sammanställningen.

Forrige artikel Kritik mot regeringens dokumentation – ”Uppseendeväckande” Kritik mot regeringens dokumentation – ”Uppseendeväckande” Næste artikel Snart finns Altingets politikbevakning även i Norge Snart finns Altingets politikbevakning även i Norge
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.