Överblick: Kriget kan bli dyrt för Ryssland och Coronakommissionens dom väntas bli hård

Efter lunch kommer Coronakommissionens dom. Nu införs sanktioner efter Rysslands invasion. Världen följer Indiens reaktioner på kriget. Samtidigt kan ett krig bli kostsamt även för Ryssland.

I dag presenterar Coronakommissionen sitt slutbetänkande vid en presskonferens klockan 13.30. Enligt TT/Svd förväntas den landa i hård kritik. I sitt första delbetänkande låg fokus på äldreomsorgen, i det andra på smittspridning och testning, skyddsutrustning och hur vården har arbetat.

Protester mot kriget

Den ryska invasionen av Ukraina fortsätter, och nyhetsbyrån AFP uppger att de ryska trupperna under fredagsförmiddagen har nått huvudstaden Kiev.

Samtidigt kommer rapporter om att över 1 400 demonstranter i ett 50-tal ryska städer har gripits vid protester mot Vladimir Putins Putins anfallskrig, skriver Aftonbladet

SVT:s mångårige expert och Moskvakorrespondent Stig Fredriksson skriver i Expressen: ”Ryssland kommer att få betala, inte minst ekonomiskt, även om västvärlden inte ingriper militärt. Och med en ekonomi som redan stagnerar, har Ryssland egentligen inte råd med Putins krigsföretag. Den enda ljusglimten i det europeiska mörker som nu breder ut sig, är att Vladimir Putins beslut att invadera Ukraina skulle kunna vara början till hans eget fall.”

USA och EU inför ekonomiska sanktioner, men EU avvaktar med det kanske tyngsta sanktionsvapnet Swift

SVT Nyheter uppger i sin direktrapportering att det finns uppgifter om Ryssland ligger efter sin förväntade tidtabell och att de har förlorat 450 soldater. 

Vilken väg går Indien? 

Vilka åtgärder Indien vidtar, eller avstår från att vidta, mot Ryssland följs nu noggrant. USA har sedan mitten av 1990-talet satsat på relationen med Indien i förhoppning om att de ska kunna balansera ett allt för starkt kinesiskt inflytande i regionen. Den senaste tiden i den konstellation som kallas Quad, där demokratierna USA, Japan, Australien och Indien samarbetar.

Men Delhi och Moskva har också nära relationer sedan många år, inte minst beroende på att Indien köper försvarsmaterial från Ryssland. Det skriver Nyhetsbyrån Reuters.  

Kriget början på en ny era

Martin Hårdstedt, professor i historia, säger till SR att kriget mot Ukraina för oss närmare en situation liknande den under Kalla kriget.

Forrige artikel FHM kartlägger äldre hbtqi-personer: ”Extra utsatt grupp” FHM kartlägger äldre hbtqi-personer: ”Extra utsatt grupp” Næste artikel Coronakommissionens kritik mot pandemihanteringen Coronakommissionens kritik mot pandemihanteringen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.