Överblick: Statsministern är årets kvinna och Hans Blix om svagheterna i Putins plan

80 000 kvinnor ska föda i Ukraina under de kommande tre månaderna, Hans Blix listar tre svagheter med Putins plan i Ukraina och statsminister Magdalena Andersson utses till Årets kvinna 2022. ”Fler unga tjejer ska våga drömma stort i Sverige” säger hon till Expressen. 

På förmiddagen höll finansminister Mikael Damberg (S) och finansmarknadsminister Max Elger (S) en pressträff om ekonomiska konsekvenser av Rysslands invasion av Ukraina.

– Vår bedömning är att sanktionerna biter på Ryssland, framför allt på den ryska ekonomin, säger Damberg vid pressträffen.

Sen hela pressträffen här.

Gravida kvinnor i livsfara

Omkring 80 000 kvinnor beräknas föda barn i Ukraina under kommande tre månader, varnar FN. Risken är att många av dem inte kan få mödravård, vilket innebär en livsfara för kvinnorna, skriver Omni/Telegraph.

– Konflikten i Ukraina och den resulterande fördrivningen splittrar familjer och leder till att kvinnor och barn som försöker hitta säkerhet blir utsatta och sårbara, säger Suzy Madigan, rådgivare på hjälporganisationen Care, till tidningen.

Blix skeptisk till Nato-anslutning

Tidigare diplomaten och generaldirektören för Internationella atomenergiorganet IAEA, Hans Blix, säger i en intervju med Expressen att han står fast vid att han är skeptisk till en svensk Nato-anslutning. Han ser inte behovet.

– Skulle de ge sig på de baltiska staterna så kommer det ses som inledningen till en offensiv på den västliga världen, samma sak om de hoppade på Gotland för att få ett fotfäste i Östersjön. Nato kommer till undsättning, antingen vi är med eller inte. Sverige och Gotland har ett alldeles för stort intresse för att inte Nato skulle starta ett krig och det är ryssarna medvetna om, säger Hans Blix till Expressen.

Blix listar tre svagheter i Putins plan för Ukraina:

  •  Ryssland ger sig på ett broderfolk.
  •  De kraftfulla ekonomiska sanktionerna mot Ryssland. 
  •  Felbedömningen av de ukrainska styrkornas motståndskraft. 

– Operationen går inte bra. Det är visserligen tänkbart att Ukraina inte kan stå emot i längden, men att behöva ockupera Ukraina är också en svaghet för Putin. Han behöver räkna med dessa tre faktorer, säger Blix.

Berg, Borg och Andersson

Med anledning av kvinnodagen har Dagens Industri listat näringslivets mäktigaste kvinnor. På plats nummer ett har tidningen placerat Caroline Berg, styrelseordförande för Axel Johnson. Årets toppchef är, enligt DI, statliga energibolaget Vattenfalls vd Anna Borg.

Samtidigt listar Expressen årets kvinnor 2022. På plats ett placerar tidningen Sveriges första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson och på plats två är kronprinsessan Victoria. På frågan om hur viktig kvinnotillhörigheten är svarar statsministern:

– Att växa upp och verka i ett samhälle som har långt kvar till jämställdhet har naturligtvis påverkat mig. Men jag är ju statsminister för alla i Sverige, både för kvinnor, män, pojkar och flickor. Dock har jag märkt att sedan jag blev statsminister så kommer fler föräldrar fram till mig med sina döttrar och berättar att de också kan bli statsminister. Det gör mig varm och stolt. Fler unga tjejer ska våga drömma stort i Sverige.

M: Nya förslag för att stärka hushållen

Klockan 11.30 håller Moderaternas Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson, en pressträff i riksdagen där hon presenterar nya förslag för att stärka hushållens ekonomi.

Folkhälsomyndigheten slutar vid 198

De myndighetsgemensamma regelbundna pressträffarna om covid-19 som pågått sedan den 4 mars 2020 upphör. Det meddelar Folkhälsomyndigheten. Totalt har det varit 198 myndighetsgemensamma pressträffar. Den första hölls den 4 mars 2020 och den sista den 3 mars 2022.

Forrige artikel Kommuner vill ha tydliga besked om skolgång för ukrainska flyktingar Kommuner vill ha tydliga besked om skolgång för ukrainska flyktingar Næste artikel Altinget har hittat sin norska chefredaktör Altinget har hittat sin norska chefredaktör
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.