S kräver regeringen på besked om anmälningsplikten

Regeringen måste bestämma sig för vilken linje som gäller kring kravet att anmäla papperslösa, säger Fredrik Lundh Sammeli (S). Samtidigt sällar sig även Region Jämtland-Härjedalen till de regioner som vill ha ett undantag för vårdpersonalen.

Protesterna mot regeringens planer på att införa en plikt för offentliganställda att anmäla papperslösa växer. Nu kräver socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) att regeringen och Sverigedemokraterna sätter ned foten kring ett undantag för sjukvårdspersonal. 

– Vi är i ett läge där vårdpersonalen inte kan vänta på besked. Regeringen och Sverigedemokraterna behöver komma överens om vården ska ingå eller inte. 

I Tidöavtalet sägs att en anmälan inom vården skulle kunna strida mot ömmande värden och att undantag behöver utredas. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sade tidigare i våras att han inte vill ha några undantag alls.

{{toplink}}

Informationsplikten ligger på migrationsminister Maria Malmer Stenergards (M) bord och ska enligt vad justitiedepartementet sagt utredas inom ramen för utredningen om återvändande, men tilläggsdirektiven dröjer. Tidigare i i år har beskedet varit att de ska presenteras under våren. 

Det här är bekymmersamt anser Fredrik Lundh Sammeli.

– Kritiken är väldigt bred. Alla pekar samlat på att det är ett dåligt förslag och ändå kan man inte säga vad som gäller. Det här är förödande för förtroendet för sjukvårdsministern inom hälso- och sjukvården. 

Kritiken från region-Sverige går över partigränserna. I region Skåne har samtliga partier utom SD ställt sig bakom ett krav på undantag för vårdpersonal och samma krav kommer från Västra Götalandsregionen. Nu sällar sig även Region Jämtland-Härjedalen till kritikerna. Majoritetsstyret med Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att skicka en skrivelse till regeringen efter sommaren, med krav på undantag.

Fackförbund inom en lång rad yrkesområden har också krävt undantag, däribland socialsekreterare och bibliotekarier.

–  Väckarklockan kan inte vara tydligare. Budskapet från alla oss andra är att det här är dåligt och inte borde genomföras, säger Fredrik Lundh Sammeli. 

Forrige artikel Storvarsel på Karolinska sjukhuset Storvarsel på Karolinska sjukhuset Næste artikel Tillståndsutredare med uppdrag att hitta EU:s miniminivå Tillståndsutredare med uppdrag att hitta EU:s miniminivå
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.