SABER-utredaren inte överraskad över nedläggningen

Utredningen om en ny beräkning av sjuk- och aktivitetsersättningen, SABER-utredningen, läggs ner. ”Jag är inte helt överraskad”, säger utredare Eva-Lo Ighe.

Utredningen tillsattes i juni, men det dröjde till september innan utredaren Eva-Lo Ighe, generaldirektör för Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) utsågs och med ett år kvar till slutrapport har regeringen beslutat att lägga ner den. 

Ett beslut som inte förvånar utredaren. 

– När jag läste Tidöavtalets prioriteringar förstod jag att vi skulle kunna bli utmanade, säger Eva -Lo Ighe. 

{{toplink}}

Frågan hur beräkningen av sjukersättningen och aktivitetsersättningen kan göras mer ändamålsenlig och hur väl den så kallade inkomstbortfallsprincipen uppfylls lämnas därmed därhän. Utredningen har arbetat för kort tid för att kunna presentera några slutsatser och var precis i färd med att beställa data. 

– Vi skulle trycka på knappen, men jag avvaktade besked. Vi var verkligen startklara, säger Eva-Lo Ighe, som inte vill kommentera hur regeringen motiverat nedläggningen för henne. 

Inte prioriterad

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), säger i en skriftlig kommentar att regeringen ser många nya utredningsbehov och att den här utredningen inte är prioriterad.

– Den här utredningen kom till genom en överenskommelse mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och att göra en generell inkomstindexering av sjuk- och aktivitetsersättningen är inte förenligt med en återupprättad arbetslinje. Därför är den heller inte prioriterad av regeringen. Vi kommer att fortsatta analysera konsekvenserna av nuvarande bestämmelser och den ekonomiska standarden för specifika grupper. Sjukersättningen är idag knuten till prisutvecklingen. Det finns en poäng med det, nämligen att köpkraften ska vara säkrad över tid.

Beslutskedja: En mer ändamålsenlig beräkning av sjukersättning och aktivitetsersättning

14/6
2022
7/9
2022
22/12
2022
1/12
2023

Forrige artikel Här är utredningarna som läggs ner Här är utredningarna som läggs ner Næste artikel Ny försvarsmyndighet öppnar vid årsskiftet – gd-rekrytering pågår Ny försvarsmyndighet öppnar vid årsskiftet – gd-rekrytering pågår
Efter myndighetens anmälan – Kalla fakta frias

Efter myndighetens anmälan – Kalla fakta frias

Granskningsnämnden friar Kalla faktas avslöjande om SD:s anonyma sociala mediekonton. Myndigheten för psykologiskt försvar stod bakom en av anmälningarna mot programmet och krävde att delar skulle klippas bort.