Socialdemokraterna förlorar mest på skolstängningar

Skolstängningar straffar Socialdemokraterna mest, visar en ny studie från Stockholms universitet. ”Väljarna har förväntningar om att socialdemokratin ska försvara välfärden”, säger doktoranden Zeth Isaksson till Altinget. 

Zeth Isaksson, doktorand i sociologi vid Stockholms universitet, har tittat på hur väljarstödet för Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna påverkats när ett beslut om att stänga en skola fattas i en landsbygdskommun.

– Man har observerat att politiska skillnader mellan stad och land växer. En av de centrala frågorna för landsbygdsväljare är att behålla sin skola. Det är centralt inte bara för utbildningen, men också för sammanhållningen i ett mindre samhälle, säger Isaksson till Altinget.

”Jättestora förluster”

Genom att titta på skolnedläggningar i 61 valdistrikt på landsbygden mellan 2013 och 2018 kunde Zeth Isaksson se hur partiernas stöd ändras när de lägger ett förslag om att lägga ner en skola, när partiet fattar beslutet, samt när stängningen av skolan genomförs. 

– Vi kunde se att det blev jättestora förluster, framför allt för Socialdemokraterna. De straffades för alla delar av kedjan. Socialdemokraterna straffas när de föreslår att lägga ner en skola, när de beslutar om det och när de lägger ner skolan, säger Isaksson.

När Socialdemokraterna stänger en skola tappar partiet i snitt fem procentenheter i nästkommande val. Även Moderaterna straffades av väljarna om de var med och beslutade om en skolnedläggning.

– Men de föll mycket mindre. Vi ser inga belägg på att de skulle förlora på att besluta eller föreslår att en skola ska stängas. Bara när de faktiskt lade ner en skola, då tappade Moderaterna drygt en procentenhet, säger Zeth Isaksson.

Zeth Isaksson tror att anledningen till att Socialdemokraterna straffas mer än Moderaterna har att göra med förväntningarna hos väljarna.  

– Från borgerliga partier förväntar man sig att skattetrycket ska hållas på en låg nivå. Anledningen till att man stänger ner skolor handlar framför allt om besparingar. Då kan man tänka sig att medan väljarna har förväntningarna att borgerliga partier ska hålla skattetrycket nere, så har de förväntningar om att socialdemokratin ska försvara välfärden.  

Han hänvisar till att tidigare forskning har visat att när partier till vänster drar ner på välfärden straffas de hårdare än högerpartier.  

– Att lägga ner en skola är att begränsa välfärden för vissa väljare. Det handlar om att lägga ner en fundamental välfärdsinstitution. Då blir väljarna besvikna, säger Isaksson.

Altingets gratis nyhetsbrev

Ökat stöd för SD

I de fall där styret som beslutar om en skolstängning består av både höger- och vänsterpartier kunde Zeth Isaksson se en ökning av stödet till Sverigedemokraterna med 2,4 procentenheter. Men bara i det fallet. 

– I media har det pratats mycket om hur det ökade stödet för Sverigedemokraterna till stor del beror på missnöjda landsbygdsväljare och man skulle då kunna tro att stödet för partiet skulle öka vid skolnedläggningar, men så är inte alltid fallet, säger Isaksson.

Forrige artikel Regeringspartier: Biodrivmedel behöver inte mer stöd Regeringspartier: Biodrivmedel behöver inte mer stöd Næste artikel Muf efter Sis-kritiken: Sparka generaldirektören Muf efter Sis-kritiken: Sparka generaldirektören
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.