Carl Bildt uppmanar Danmark att gå med i EU:s försvarssamarbete

Finland och Sverige närmar sig en Nato-anslutning, på samma sätt bör Danmark ansluta sig till EU:s försvarssamarbete. Det säger både Carl Bildt och Alexander Stubb, med anledning av den danska folkomröstningen i frågan den 1 juni.

Af Peter Ingemann Nielsen
Journalist, Altinget.dk

Nordeuropa står nu inför en stor möjlighet att samla sig kring en gemensam säkerhetspolitik – såväl i Nato som i EU. Det anser tidigare M-statsministern Carl Bildt.

– Det innebär en enorm potential för att koordinera sig, om alla nordiska länder är med i Nato. Och förhoppningsvis – om jag får blanda mig i dansk politik – så får vi också Danmark helt och hållet med i den säkerhetsallians som EU är, sade Carl Bildt i veckan vid ett seminarium som arrangerades av tankesmedjan Europa tillsammans med advokatfirman Gorrissen Federspiel.

Den 1 juni folkomröstar Danmark om försvarsförbehållet ska vara kvar eller ej, det vill säga om Danmark i framtiden fullt ut ska delta i EU:s försvarssamarbete. I dag deltar Danmark i EU-samarbetet när det kommer utrikes- och säkerhetspolitik som berör försvarsområdet och deltar alltså inte heller i gemensamma försvarsövningar eller med soldater i EU-ledda insatser i konfliktområden.

Stubb: Skulle öka säkerheten kring Östersjön

Även den tidigare danska statsministern Lars Løkke Rasmussen och den tidigare finska statsministern Alexander Stubb deltog vid det webbsända seminariet. Även Stubb talade för att Danmark ska slänga försvarsförbehållet överbord.

– Om vi ansluter oss till Nato, och ni förhoppningsvis avskaffar förbehållet, kommer det att samlat sett öka säkerheten i Östersjöregionen, sade Alexander Stubb.

Enligt Lars Løkke Rasmussen underskattar Danmark betydelsen av att avskaffa förbehållet. Han sade sig vara glad att invånarna i Sverige och Finland snabbt närmar sig frågan om ett Nato-medlemskap.

– Det kommer vara mycket lättare att övertyga danskarna om att vi bör integrera oss fullt i EU, om de svenska och finska folken beslutar sig för att ansluta sig till Nato, sade han.

Artikeln är från Altinget.dk och översatt till svenska.

Forrige artikel Sovjetunionen spökar mer än någonsin i Baltikum Sovjetunionen spökar mer än någonsin i Baltikum Næste artikel Fremia och AF i uppgörelse om långtidsarbetslöshet Fremia och AF i uppgörelse om långtidsarbetslöshet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.