Fredsrörelsen mobiliserar mot Putins invasionskrig

Få skulle tro att Vladimir Putin kommer att lyssna till någon fredsrörelse. Ändå är demonstrationer viktiga, menar förespråkarna. ”Putin har inte det ryska folkets stöd för ett anfallskrig mot Ukraina. Vi som civilsamhälle kan stötta vår motsvarighet i Ryssland och Ukraina, som verkar för fredliga lösningar”, säger Peter Ingvarsson, en av veteranerna i inom svensk fredsrörelse.

Rysslands fullskaliga anfallskrig är inte bara ett angrepp på Ukraina. Ytterst sett är insatserna högre än så: de hotar demokratin och hela den internationella säkerhetsordningen, påpekade flera politiker och analytiker under torsdagen.

Ambassadören bad om solidaritet

I det läget kan man fråga sig vilken möjlighet fredsrörelsen har att påverka skeendet. Under veckan som gått har flera fredsdemonstrationer hållits, såväl i Sverige som i andra delar av världen.

Under torsdagen arrangerade Svenska freds och Östgruppen en manifestation på Norra Bantorget i Stockholm, där deltagarna sedan gick till Rysslands ambassad för att protestera.

En av de närvarande var Vänsterpartiets riksdagsledamot Hanna Gunnarsson.

– Vi hade Ukrainas ambassadör på besök i riksdagens försvars- och utrikesutskott i dag. Han var noga med behovet av solidaritet. Man kan trycka på idrottsorganisationer, Eurovision song contest och andra evenemang. För många är det nog svårt att följa med i de stora frågorna, men det här är konkret: ”Ni är inte välkomna”, och det tror jag spelar roll, säger hon till Altinget.

Fredsrörelsen debatteras igen

Nyligen frågade sig Erik Helmerson på Dagens nyheters ledarsida var fredsrörelsen höll hus inför hotet från Putin. Svenska freds ordförande Agnes Hellström skrev i ett svar att fredsrörelsen avbokas från intervjuer och debatter till förmån för försvarsvänliga debattörer.

Lisa Pelling skrev nyligen i Dagens arena om att det är ”dags för fredsrörelsen att steppa upp”.  Hon uppger att demonstrationerna mot Irakkriget 2003 var de största fredsdemonstrationer som har hållits i Sverige. På andra plats kommer Vietnamdemonstrationerna 1975.

Missriktad kritik?

Ibland hör man att fredsrörelsen är mer benägen att kritisera USA och Nato än diktaturer. Kan Lidl-syndromet vara en förklaring? Redaktören och skribenten Kay Glans berättade en gång om hur han hade intervjuat en miljöaktivist som planerade en protest mot Coop. Glans frågade varför de hade valt Coop och inte exempelvis Lidl, som antagligen var en större miljöbov?

– Lidl, det är meningslöst. De struntar i oss, men Coop lyssnar.

Peter Ingvarsson får frågan om det skulle kunna stämma, att fredsrörelsen inte förväntar sig att diktatorer ska lyssna, däremot att demokratier tar intryck?

– Jag håller för det första inte med om att fredsrörelsen är vänster, som man hör ibland. Jag håller heller inte med om att vi bara riktar oss till dem som lyssnar, säger Peter Ingvarsson till Altinget.

– När vi demonstrerade utanför ambassaden i onsdags fanns till exempel både Centerpartiet och Vänsterpartiet på plats. Jag tycker inte att det finns några stora politiska skiljelinjer, utom möjligen SD. Åkesson kunde i förra veckan mitt under upptrappningen inte ta avstånd från Putin, säger Ingvarsson.

Greps i Tjeckoslovakien

Inte heller historiskt tycker han att det stämmer.

– Jag tänker på hur vi jobbade med Charta 77 och andra medborgarrättsrörelser i dåvarande Östeuropa. Jag greps till exempel i Tjeckoslovakien 1988, för att vi var där och höll ett fredsseminarium.

På den tiden var han vice ordförande i Svenska freds. Tillsammans med bland annat Lars Ångström, en annan av fredsveteranerna och tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet, anordnade Ingvarsson i onsdags en manifestation utanför Rysslands ambassad.

– Vi tyckte att man har varit lite för sena med att peka ut Putin som den självklara aggressiva parten i den här konflikten. Vi ville ha ut freds- och civilsamhällesorganisationer att ta ställning för stopp på kriget och fredlig lösning.

Ingvarsson betonar att det inte handlar om en intern konflikt inom Svenska freds. Han och hans vänner deltog i torsdagens manifestation och säger att de fortfarande är medlemmar.

– Vi vill inte ha en polarisering mellan att gå in fullskaligt krig och att stå tyst bredvid och fokusera på kålsuparteorin, att det aldrig är ens fel. Det är Putin som är 100 procent ansvarig för den här konflikten, säger Ingvarsson.

Har fördömt Ryssland

Agnes Hellström känner inte igen de synpunkterna och säger att de har fördömt Rysslands agerande på så många sätt. 

– Vi har tydligt och återkommande fördömt den ryska regimens aggressiva agerande i såväl debattartiklar som i nyhetsmedier och på den demonstration vi arrangerade i söndags. Vi har protesterat emot alla krigsförberedelser och allt våld som används, säger hon till Altinget.

Hur ser du på fredsrörelsens möjlighet att påverka i nuläget?

– Civilsamhället har haft en avgörande roll i många länder för att skapa förändring och att bygga fred och demokrati. Jag anser att vi som har frihet och möjlighet att protestera har en skyldighet att göra det nu, i protest mot Putins agerande, i solidaritet med befolkningen i Ukraina och även med freds- och demokratirörelsen i Ryssland vars protester slås ner. Att Putin tar till militärt våld för att få som han vill är fruktansvärt.

– Det var stor uppslutning vid ambassaden, en fredlig demonstration och starka tal. Vi kommer att fortsätta protestera och demonstrera, säger Agnes Hellström.

Under gårdagen ska det ha förekommit fredsdemonstrationer i ett 50-tal ryska städer. I sociala medier kunde man se filmer från protesterna i Moskva och höra deltagare som skrek ”Nej till krig!”.

Gräver där de står

Agnes Hellström säger att Svenska freds arbete utgår från att försöka påverka svenska politiker och makthavare att fatta fredliga beslut.

– Vi gräver där vi står för att förändra där vi har störst möjlighet att göra det. Vi kommer att fortsätta att stå upp för fredliga lösningar och kräva ett stopp på kriget.

– Vi har samarbetat med det belarusiska, ukrainska och ryska civilsamhället genom åren. Östgruppen som vi arrangerade demonstrationen med idag arbetar för att främja mänskliga rättigheter i Östeuropa. Och om det här kriget leder till att människor behöver skydd i Sverige, så är det vår skyldighet att ge dem det, säger Agnes Hellström.

Historien kommer nog att diskuteras, men fredsrörelsen verkar samla sig igen.

Forrige artikel Här är ”atombomben” i arsenalen av sanktioner mot Ryssland Här är ”atombomben” i arsenalen av sanktioner mot Ryssland Næste artikel FHM kartlägger äldre hbtqi-personer: ”Extra utsatt grupp” FHM kartlägger äldre hbtqi-personer: ”Extra utsatt grupp”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.