Malmqvist (M): "Vi menar allvar med att mäns våld mot kvinnor inte tolereras"

DEBATT. Mäns våld mot kvinnor är ett utbrett samhällsproblem. Under coronapandemin har läget blivit akut. Moderaterna satsar därför dubbelt så mycket som regeringen på kvinnojourernas arbete, skriver Josefin Malmqvist (M), ordförande för Moderatkvinnorna.

Josefin Malmqvist (M)
Riksdagsledamot, arbetsmarknadsutskottet och ordförande, Moderatkvinnorna


När våldet i hemmen nu ökar i spåren av coronapandemin krävs kraftfulla och konkreta åtgärder. Våldet behöver förebyggas, men det är också hög tid att skärpa straffen och säkerställa att brottsoffren får upprättelse. Samhället behöver gå från ord till handling och visa att vi menar allvar med att mäns våld mot kvinnor inte tolereras. Nedanstående sex konkreta åtgärder skulle bidra till just det.

Stort mörkertal

Våld i nära relation är utbrett. Förra året dog 22 kvinnor av våld i nära relation i Sverige. Varje år polisanmäls omkring 30 000 fall av misshandel mot kvinnor, och i knappt hälften av fallen har offret och förövaren en nära relation. Enligt en kartläggning från Brottsförebyggande rådet är det under 4 procent av de som utsatts för brott i en nära relation som polisanmält händelsen eller någon av händelserna. Mörkertalet är alltså stort.

Ökning av anmälningar

I spåren av isolering och oro förvärras situationen ytterligare. Att kvinnor och barn som lever i en våldsam relation blir lämnade i hemmet tillsammans med förövaren stora delar av dagen, utgör givetvis en stor risk. Därutöver försvinner de andrum som i vanliga fall finns att tillgå i form av konserter, idrottsevenemang eller andra fritidsaktiviteter. Brottsförebyggande rådets preliminära siffror från mars månad visar på en över 60-procentig ökning av antalet anmälningar.

Extremt kvinnoförtryck

Våld mot kvinnor är ett hinder för jämställdhet i samhället och utvecklingen måste brytas.

Mäns våld mot kvinnor är den mest extrema formen av kvinnoförtryck. Det handlar om allvarlig brottslighet och är i dag ett utbrett samhällsproblem. Under coronapandemin har läget blivit akut.

Kvinnojourerna runt om i Sverige bedriver ett viktigt arbete för att förebygga och stötta kvinnor och barn som far illa, och ytterligare stöd till kvinnojourerna behöver därför komma på plats. Därför satsar Moderaterna dubbelt så mycket som regeringen, 200 miljoner kronor, på kvinnojourernas arbete i spåren av coronakrisen.

Konkreta åtgärder

Nu behöver vi också hjälpas åt att ändra lagstiftningen:

  1. Gärningsmannen ska flytta – inte brottsoffret.

  2. Skärp straffen för grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning, så att straffminimum höjs till fängelse ett år och att straffmaximum höjs till fängelse tio år.

  3. Obligatorisk häktning för personer misstänkta för grov kvinnofridskränkning.

  4. Fler fall av kvinnovåld ska leda till utvisning.

  5. Kontaktförbud med fotboja direkt, inte som i dag först efter att kontaktförbudet brutits.

  6. En ny sekretessbrytande regel ska införas för att fler fall av våld i nära relationer ska förebyggas.

I spåren av isolering och oro ökar våldet i nära relationer. Nu behöver samhället gå från ord till handling och besluta om kraftfulla åtgärder för att stoppa våldet och för att brottsoffren ska få upprättelse. Nu behöver samhället sluta upp.

Forrige artikel Debatt: Viktigt med bred representation när vi bygger upp Sverige Debatt: Viktigt med bred representation när vi bygger upp Sverige Næste artikel Debatt: Europas regeringar måste agera Debatt: Europas regeringar måste agera
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.