Överblick: Biden vinnare och tidigare KD-topp polisanmäld för bedrägeri

ÖVERBLICK. Efter supertisdagen kopplar Joe Biden greppet om Demokraternas presidentkandidatur. Henrik Ehrenberg, tidigare samhällspolitisk chef på Unionen misstänks ha stulit 2 miljoner. Jonas Sjöstedt är den populäraste partiledaren. Läs Altingets nyhetsöverblick.

I kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat i USA blir det allt tydligare att det nu står mellan den tidigare vicepresidenten Joe Biden och senatorn Bernie Sanders. I natt röstade 14 delstater i primärval. Den stora segraren blev Joe Biden som stod för en rejäl comeback, rapporterar SVT.

För att bli Demokraternas kandidat krävs 1991 delegater på konventet i juli. I skrivande stund har Joe Biden 453 delegater, Sanders ligger tvåa på 382. Så kampen mellan dem båda fortsätter.

Regeringen vill rädda företag

Regeringen och övriga januaripartier är överens om att införa korttidsarbete som en krisåtgärd till följd av coronaviruset. Det går ut på att företag ska kunna korta arbetstiden och sänka löner för anställda, i stället för att säga upp dem.

"Behovet av den här lagstiftningen är tydligt och arbetet har pågått en längre tid med att utvidga systemet för korttidsarbete. Utbrottet av det nya coronaviruset visar tydligt att produktion och jobb i Sverige påverkas av störningar i omvärlden. Företag i Sverige och löntagare får därför ett tydligt besked redan i dag om att systemet snart kommer att vara på plats.", skriver företrädare för partierna på Aftonbladet debatt.

Coronaviruset slår mot den svenska ekonomin. Finansdepartementet har därför reviderat sina prognoser.

– Tillväxten kommer att bli 0,3 procentenheter lägre än den hade varit om vi inte hade haft ett coronavirus, säger finansminister Magdalena Andersson på en pressträff.

Sjöstedt poppis

På hemmaplan är den mest populära politikern just nu Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. 40 procent har förtroende för honom i en sifomätning, skriver Expressen.

Samtidigt är Sjöstedt den enda av partiledarna som har ett positivt balansvärde, det vill säga att det är fler som har förtroende för honom än som inte har förtroende för honom.

– Det är väldigt ovanligt med sådana här siffror, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till tidningen.

Tvåa i förtroendeligan kommer Ebba Busch Thor (KD) och bronsplatsen knips av Jimmie Åkesson (SD). Sämst förtroendesiffror har Miljöpartiets språkrör Per Bolund. Medan språkrörskollegan Isabella Lövin är den som har sämst balansmått.

Fifflande facktopp

Unionens tidigare samhällspolitiske chef Henrik Ehrenberg har polisanmälts för bedrägeri. Han misstänks ha skrivit en falsk faktura på närmare 2 miljoner kronor, rapporterar Aftonbladet.

– Vi är chockerade. Han har haft ett oerhört högt förtroende och han har missbrukat det, säger Tora Heckscher, press- och opinionschef på Unionen, till Aftonbladet.

Ehrenberg var tidigare stabschef hos Kristdemokraternas dåvarande partiledare Göran Hägglund. Han slutade på Unionen i höstas efter att Aftonbladet avslöjat att fackförbundet slösat med medlemmarnas pengar. Efter granskningen har Unionen gått igenom olika budgetposter och hittat en falsk faktura som Ehrenberg godkänt, där pengarna betalats ut till honom själv.

Fackförbundet har nu polisanmält Ehrenberg.

Ygeman vs Facebook

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) är på krigsstigen mot Facebook och de andra techtjättarna. Han vill att EU ska driva igenom lagstiftning som gör det möjligt att bötfälla dem när de publicerar bluffannonser, skriver DN.

– Jag arbetar hårt på att samla flera andra länder bakom den svenska uppfattningen för att få till den här lagförändringen, då vi skulle kunna göra företagen medansvariga. Då är jag ganska säker på att den här typen av annonser snabbt kommer att försvinna från plattformarna, säger han, till tidningen.

Forrige artikel Överblick: Krafttag mot gängen och myndigheter anlitar svartlistat företag Överblick: Krafttag mot gängen och myndigheter anlitar svartlistat företag Næste artikel Remissinstanser: Onödigt tillåta jakt på omtyckt ekorre Remissinstanser: Onödigt tillåta jakt på omtyckt ekorre
Efter expansionen – nu bantas servicekontoren

Efter expansionen – nu bantas servicekontoren

De statliga servicekontoren har etablerats på allt fler platser i Sverige de senaste åren. Men med ökade besökskostnader vill regeringen och SD se effektiviseringar och drar ned på myndighetens anslag. ”Det kan inte uteslutas att vi kommer lägga ned kontor”, säger Åsa Lindh, generaldirektör för Statens servicecenter till Altinget.