Överblick: Polisen skickar skyddsvästar till Ukraina och SD svänger om Nato

Polisen skickar skyddsvästar, drönare och hjälmar till Ukraina. EU-kommissionen föreslår ett pristak för el. SD svänger i Natofrågan. Sverige kan hamna sist i kön till att köpa in försvarsmateriel. Saknar avtal som andra länder har.

Polisen kommer att skicka en stor mängd materiel till Ukraina. Det rör sig om 367 skyddsvästar, 94 ballistiska hjälmar, 62 kikare, 5 drönare och 3 400 skydds- och klädesplagg. Ukrainsk polis har tidigare skickat en begäran till EU-länderna och nu svarar svenska polisen efter att de inventerat vad som finns.

– Man har då tagit fram en stor mängd materiel och utrustning man kan avvara som annars hade kasserats. Nu kan vi i stället se till att det kan komma till användning i Ukraina, säger justitieminister Morgan Johansson under en pressträff enligt DN.

Även SD svänger

Sedan tidigare är Sverigedemokraterna för att Sverige ska uttala en svensk Natooption. Men nu säger partiledaren Jimmie Åkesson i SVT:s Morgonstudion att han tycker att partiet bör säga ja även till ett medlemskap i framtiden. En fråga som ska diskuteras på partiets valkonvent i helgen.

– Det vore olyckligt om vi hamnar efter Finland, vi borde snarare göra den här processen tillsammans, säger Åkesson.

Pristak för el

Vid gårdagskvällens toppmöte mellan EU-länderna, uppmanade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen EU att överväga ett pristak för el. Det är en av åtgärderna som nu föreslås för att bli kvitt beroendet av den ryska energin, skriver Wall street journal/Omni.

Under samma möte utlovades mer stöd till Ukraina. Men det sker inte genom att ge landet status som kandidatland i EU.

– Även om situationen är fruktansvärd i Ukraina kan vi inte runda reglerna, men det är ett tydligt budskap om att vi väldigt gärna vill stötta Ukraina och att Ukraina hör hemma i den europeiska familjen, säger statsminister Magdalena Andersson till SR

Sverige kan hamna sist i kön

Regeringen vill lägga mer pengar på försvaret, i framtiden 2 procent av BNP. Men Sverige kan hamna långt bak i kön till att köpa försvarsmateriel. Flera västländer har varit snabbare på att lägga beställningar.

– Många av dem har skrivit avtal som gör att de har prioritet när det gäller nya leveranser. Nu utnyttjar de avtalen till att få materiel snabbare och i större kvantitet, säger Robert Limmergård, generalsekreterare för SOFF, Säkerhets- och försvarsföretagens branschorganisation, till Svd.

– Den svenska kunden har tills nyligen heller inte ställt samma krav på att få leveranser i händelse av kris eller krig.

Forrige artikel Så mycket lägger Nato-länderna på militären Så mycket lägger Nato-länderna på militären Næste artikel Hallå där Malin Grape – Hur stoppar vi antibiotikaresistensen? Hallå där Malin Grape – Hur stoppar vi antibiotikaresistensen?
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.