Överblick: Statsministern kommenterar Ukraina och stämmer möte med partiledarna och riksdagen

Statsministern kommenterar invasionen av Ukraina och meddelar att regeringens krishanteringskansli har aktiverats. Regeringen ska träffa partiledarna och EU-nämnden kallas in i dag. Sveriges ambassad flyttas från Kiev.

Under morgonen har Ryssland påbörjat en invasion av Ukraina. Enligt ukrainsk gränskontroll har ryska marktrupper nu gått in i landet, från både Rysslands och Belarus gräns, rapporterar Ekot.

Angreppet utförs också genom flygattacker och kryssningsrobotar. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har meddelat att krigslagar nu gäller i landet, uppger SVT i sin direktrapportering.

Samtidigt reagerar EU:s utrikeschef Josep Borell med att kalla torsdagen för ”en av de mörkaste dagarna för Europa sedan andra världskriget”. Nu utlovas ett av de hårdaste sanktionspaketen som någonsin implementerats, skriver Omni/Reuters.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att EU ska frysa ryska tillgångar i EU.

– Med vårt sanktionspaket kommer vi rikta in oss på strategiska sektorer i den ryska ekonomin genom att blockera deras tillgång till nyckelteknologier och marknader, säger hon enligt Reuters.

Kommenterar läget

Statsminister Magdalena Andersson håller pressträff under förmiddagen om Ukraina. Medverkar gör även försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Anna Linde. Se den här.

Statsministern berättar att hon kommer resa till Bryssel ikväll för att vara med och ta beslut om nya sanktionspaket gentemot Ryssland. Statsministern berättar att hon pratat med M-ledaren Ulf Kristersson och samtliga partiledare har bjudits in till ett möte med regeringen.

Samordningen i Regeringskansliets krishanteringskansli har också aktiverats.

– Vi förbereder oss också för att det här kan bli en långvarig situation, säger statsministern under pressträffen.

Försvarsministern har fått i uppdrag av statsministern att se över hur man stötta Ukraina, men vad det kan handla om för stöd ber han att få återkomma till.

– Försvarsmakten vidtar de beredskapsanpassningar som är nödvändiga, säger försvarsministern under pressträffen. 

Träffar riksdagen

I eftermiddag kommer statsministern att träffa EU-nämnden i riksdagen för samråd. Anledningen är det extrainsatta mötet i Europeiska rådet senare i dag, uppger riksdagen.

Ambassad flyttas

Sedan tidigare har utrikesdepartementet (UD) beslutat att minska ner personalstyrkan på svenska ambassaden i Kiev, skriver TT/Omni. I går kväll beslutades det att delar av svenska ambassadens verksamhet flyttas från Kiev till Lviv i den västra delen av landet, nära den polska gränsen.

Flera andra länders ambassader i Kiev har flyttat sin verksamhet till Lviv, även Nato flyttar delar av sin personal till staden. UD vill, av säkerhetsskäl, inte uppge hur många ur den svenska ambassadpersonalen som finns kvar i Kiev.

”Utgångspunkten är att verksamhet vid ambassaden i Kiev fortsätter att bedrivas så länge det är förenligt med säkerhetssituationen och svenska intressen. Säkerheten för personalen på ambassaden är högsta prioritet”, skriver UD:s presstjänst till TT.

Forrige artikel Se statsministerns pressträff om Ukraina Se statsministerns pressträff om Ukraina Næste artikel Världsledare fördömer Putins invasion av Ukraina Världsledare fördömer Putins invasion av Ukraina
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.