Så ska civilsamhälle, näringsliv och Airbnb ge flyktingar tak över huvudet

Företag och privatpersoner erbjuder bostad. Airbnb matchar dem med flyktingar som kommer hit från Ukraina. Snabbutbildade volontärer hjälper till så att det sker tryggt och rättssäkert. Det är idén bakom initiativet ”En trygg start i Sverige”.

Genom samverkan mellan Rädda barnen, Stadsmissionerna, Beredskapslyftet och Airbnb.org, ska initiativet bidra till att de flyktingar som kommer snarast får någonstans att bo.

– Migrationsverket har sagt att de behöver hjälp, för de tror inte att de kan skaka fram tillräckligt många boenden på så kort tid. Då är det här är ett bättre alternativ än att till exempel inrymma dem i idrottshallar. Det är Migrationsverket som ska hitta det långsiktiga boendet, men det här ger dem respit, säger Rädda barnens generalsekreterare Helena Thybell till Altinget.

Två till fyra veckor

Alla intresserade parter kan gå in via webbsidan Tryggstartisverige. Hur stort behovet kommer att vara är i dagsläget oklart. Initialt uppmanar de till att man gör bostaden tillgänglig i två till fyra veckor. 

– I vår kalkyl räknar vi med 600 platser för ungefär 2 000 människor. Men allt beror på behoven. Om det behövs mer kan vi komma att skala upp framöver, säger Thybell.

Idén kommer från Oscar Stege Unger, senior rådgivare till Wallenbergstiftelserna. Under pandemin var han en av initiativtagarna till Beredskapslyftet, som med hjälp av Sophiahemmets högskola erbjöd korttidspermitterad SAS-personal hjälp att skola om sig till sjukvårdspersonal.

Frågorna dök upp hemma

Den här gången började det med att Oscar Stege Unger satt tillsammans med sin familj och pratade om hur de skulle kunna hjälpa ukrainare på flykt.

– Vi bor i ett hus och jag började resonera med min fru och mina barn: ”Skulle vi inte kunna upplåta en del av vårt hem?” Då kom flera andra frågeställningar upp: ”Är det tryggt?” och ”Hur hittar man en familj?”, berättar han för Altinget.

– Sedan slog det mig att en bekant jobbar högt upp i Airbnb. Det är en organisation som redan har utvecklat detta med att matcha befintliga bostäder med människor som vill bo där. Här borde vi kunna skala upp, tänkte jag. Så jag tog kontakt med airbnb.org, den ideella delen som tillhandahåller temporära boenden i kristider.

Utskick till 125 000 anställda

Efter en period av intensivt arbete är projektet igång. Under torsdagen gick man ut via näringslivet, både till företag och anställda.

– Det går ut utskick till 125 000 anställda i ett 25-tal företag i Sverige. Där får de veta hur och var man kan upplåta sin bostad, och hur man anmäler sig om man vill bli en av de kontaktpersoner som vi kommer att utbilda, säger Oscar Stege Unger.

Han berättar att flera företag redan har sagt att de kommer att låta personal vara tjänstledig under en period för att utbilda de volontärer som ska säkerställa att ingen går in och utnyttjar situationen. Det har varnats för risker med trafficking och exploatering av av barn i samband med stora flyktingströmmar.  

Belastningsregister

Helena Thybell berättar hur trygghetsarbetet ska gå till.

– Vi kommer att begära utdrag ur belastningsregistret, se om det finns några pågående domar och kolla om det finns något hos Kronofogden.

Blir inte det tidskrävande?

– Det bör inte ta mer än några dagar att få fram den informationen, säger Helena Thybell.

Båda lyfter det faktum att man jobbar över sektorsgränser för att få ut mesta möjliga av sina kompetenser och erfarenheter.

– Det här handlar om att få utväxling på kompetenser och förmågor som redan finns, men i nya typer av samverkan. Under pandemin lärde vi oss hur man går över gränserna mellan offentligt, privat och civilsamhälle för att snabbt kunna bidra i en krissituation. Så själva hantverket har vi övat på under två års tid, säger Oscar Stege Unger.

Kompletterande kompetenser

Helena Thybell är inne på samma spår.

– Det är viktigt att kombinationen näringsliv-civilsamhälle bidrar till en lösning på en utmaning i Sverige, hur vi kompletterar varandra med våra respektive kunskaper, säger hon.

Hur många ukrainska flyktingar som kommer att söka sig till Sverige vet ännu ingen. Migrationsverkets huvudprognos talar om 76 000 fram till halvårsskiftet, men att det kan bli uppåt 200 000.

Delmi har precis släppt en rapport där författarna menar att även den senare siffran kan vara för låg. De nämner 300 000.

Forrige artikel Det talade Zelenskyj om i riksdagen – så reagerar partiledarna Det talade Zelenskyj om i riksdagen – så reagerar partiledarna Næste artikel Överblick: Covidsmittan ökar i Europa och Ivo flaggar för plats- och personalbrist Överblick: Covidsmittan ökar i Europa och Ivo flaggar för plats- och personalbrist
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.