Skolpersonal allt mer pressad – "Kan inte utesluta krislägesavtalet"

AVTAL. Det finns redan ett krislägesavtal för skolpersonalen, men det har ännu inte aktiverats under pandemin. Men enligt Lärarförbundet kan det komma att bli aktuellt.

Krislägesavtalet är även utformat för personal inom förskola och skola. Vilket gör att kommunerna kan aktivera avtalet för att gälla lärare och annan skolpersonal.

Kan skjuta i höjden

Enligt Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), innebär pandemin i sig en kris. Men man måste också se till den enskilda verksamheten.

Vid Lärarförbundet ser man dock annorlunda på sannolikheten att avtalet ska aktiveras. Lärarnas arbetsbelastning ökar när undervisning drivs både på skolan och på distans.

– Om man inte får ordning på merarbete och den arbetsbelastning som uppstår så kommer timmarna skjuta i höjden. Då har personalen rätt till extra ersättning för det, säger Mathias Åström, Lärarförbundets förhandlingschef, till Altinget.

– Om arbetsbelastningen ökar så kan man inte utesluta att krislägesavtalet skulle vara aktuellt.

Läs mer om hur krislägesavtalet funkar för skolan och förskolan i artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel SMHI:s nya chef bäst betald av miljödepartementets gd:ar SMHI:s nya chef bäst betald av miljödepartementets gd:ar Næste artikel Överblick: Krögare i demonstration mot alkostopp och Estonia-dykningar i sommar Överblick: Krögare i demonstration mot alkostopp och Estonia-dykningar i sommar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.