Gudrun Abasca och Margot Wallströml får Barnmorskeförbundets pris för viktiga insatser

Delar på Barnmorskeförbundets hederspris för viktiga insatser för att främja kvinnor och barns hälsa samt sexuella och reproduktiva rättigheter.

Gudrun Abascal är barnmorska och författare. Hon var tidigare omvårdnadschef och chefsbarnmorska vid BB Stockholm. Hon får priset följande motivering:

"Gudrun Abascal har genom sitt dagliga arbete inom förlossningsvården, sitt entreprenörskap och sina böcker riktade till blivande föräldrar och personal inom hälso- och sjukvården bidragit till att förändra och förbättra vården för gravida och födande kvinnor i vårt land."

Utrikesminister Margot Wallström (S) får priset för sina politiska insatser för att främja utsatta kvinnors situation i krig och konflikter. Hon har enligt juryn "skapat ett globalt fokus på kampen för mänskliga rättigheter, jämställdhet och sexuella och reproduktiva rättigheter med särskilt fokus på kvinnors livsvillkor".

Priset delas ut i samband med Svenska Barnmorskeförbundets förbundsstämma på Hilton Hotell Slussen i Stockholm den 3 november 2015.

Forrige artikel Åsa Halldorf blir tillförordnat länsråd på Länsstyrelsen i Västmanland Næste artikel Seko instiftar litteraturpris