Regionerna om fas 3: ”Har blivit en tävling”

De flesta regionerna påbörjar fas 3-vaccinering denna vecka. ”Det har blivit någon konstig tävling”, säger Peter Olofsson (S), Region Västerbotten. Altinget har pratat med regionpolitikerna om hur det går med parallella vacciner, vaccinsort och kommande fas 4.

Under måndagen rapporterade Sveriges kommuner och regioner (SKR) till regeringen om hur regionerna ligger till i vaccineringsarbetet.

− Bilden överlag är att vaccinationen kommit igång väldigt bra i alla regioner och går planenligt. Det vaccin som kommit till regionerna har kunnat ges till personer som har äldreomsorg samt till medarbetare inom vård och omsorg på ett säkert sätt, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen, SKR, i ett pressmeddelande.

Region Dalarna: Parallella vacciner

Många regioner har påbörjat eller ska denna vecka påbörja vaccineringen i fas 3.

– Vi började förra veckan och håller på för fullt med den. Det går ganska snabbt när man kommer igång, säger Sofia Jarl (C), regionråd och 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Dalarna, till Altinget. 

Hon menar att det har blivit komplicerat att hantera parallella vaccin när rekommendationerna kring vaccinen har ändrats.

– Vi hade en del problem med att folk blev tveksamma när nyheterna om Astra Zeneca-vaccinet duggade tätt. Men vi har bemött det med fakta om att det är betydligt större risk att få allvarlig sjukdom i samband med covid-19, så det har lugnat ner sig, säger hon.

Vårdcentralerna bra strategi

Enligt Sofia Jarl har det varit en bra strategi att vaccineringarna genomförts på vårdcentralerna, istället för att ske på annat sätt.

– Nu får patienterna träffa den personal man vanligtvis möter, och som bäst kan möta upp oro och frågor.

Region Dalarna planerar preliminärt att påbörja fas 4-vaccinationer sista veckan i maj.

Region Norrbotten: ”Tävling”

Region Västerbotten inledde fas 3-vaccineringar på måndagen denna vecka.

– Vi får vårt vaccin på torsdagar, vilket gör att statistiken blir lite konstig. När vaccinet kommer ska det sedan distribueras ut över hela vårt stora län, säger Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande i Region Västerbotten, till Altinget.

Han betonar att alla regioner vaccinerar så fort man kan.

– Jag kan tycka att det här har blivit någon konstig tävling, som jag inte riktigt förstår. Det är tillgången på vaccin som är begränsningen, och inget annat, säger han.

Kan inte lova

När Region Västerbotten ska starta med fas 4 vill Peter Olofsson inte uttala sig om ännu.

– Vi har inget datum än, vi måste vara säkra på att vi får vaccin först. Det vore farligt att säga något som vi sen kanske inte kan uppfylla, säger han.

Har ni stött på oro gällande Astra Zeneca-vaccinet?

– Ja en del, tyvärr, men inte i närheten av det jag hört andra regioner beskriva. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Region Skåne: Alla riskgrupper prioriteras

Från och med denna vecka startar fas 3-vaccineringarna i Region Skåne.

– Gruppen 60 till 64 år kan boka tid denna vecka. Vi gör ingen prioritering mellan riskgrupperna i det här åldersspannet, utan alla får vaccineras samtidigt, säger Anna Mannfalk (M), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden och regionråd, till Altinget.

Enligt Mannfalk är fas 4-vaccineringarna inplanerade att påbörjas i början av juni, vecka 22.

– Tidpunkten hänger ihop med att leveranserna av Janssen-vaccinet kommer som de ska, säger hon. 

– Vi kommer att gå i åldersordning och börjar med de äldsta och går nedåt.

Region Skåne använder vaccin från Pfizer Biontech och Astra Zeneca. Det finns en viss oro för Astra Zeneca-vaccinet, enligt Mannfalk.

– Men man har inte möjlighet att välja vaccin, säger hon.

Forrige artikel E-handel av läkemedel ökar – Sverige minst reglerat i Norden E-handel av läkemedel ökar – Sverige minst reglerat i Norden Næste artikel Läxhjälp föreslås ta plats i alla elevers scheman Läxhjälp föreslås ta plats i alla elevers scheman
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.