Riksdagsmajoritet vill utöka vaccininköp – trots EU-avtal

Under onsdagen debatterade ett oenigt socialutskott ett betänkande om att regeringen bör leta vaccin utanför EU-avtalen för att säkra vaccinleveransen till Sverige. S, MP och även C anser att vaccinsamordnaren redan gör allt som går och att man ”lyft på varje sten” för att hitta vaccin.

Ett oenigt socialutskott debatterade under onsdagen ett utskottsinitiativ väckt av oppositionspartierna om ett tillkännagivande till regeringen.

KD, M, SD och L vill att regeringen ska utöka vaccininköpen för att säkra vaccinleveranserna till Sverige genom att pröva möjligheter utöver de EU-gemensamma upphandlingarna. 

I betänkandet kräver socialutskottet även att regeringen ska se över möjligheterna till omfördelning av vaccin inom EU för att Sverige ska få tillgång till ökade och snabbare leveranser.

V: EU sena på bollen

Debatten rörde hur regeringen ska hantera vaccininköp framåt, men även hur regeringen hanterat leveransproblemen längs vägen.

Karin Rågsjö (V) medgav att regeringen varit tvungna att fatta svåra beslut under coronapandemin.

– Men EU var sena på bollen. Och kanske vaccinationssamordnaren och regeringen skulle varit tydligare med att få fram mer fakta, trycka på mer och se hur ska leveranserna upprätthållas, sa Rågsjö.

– Uppenbart blev det något fel på kontraktet med det svenskägda Astra Zeneca. Och det kan man känna lite skam över som svensk.

Trots sin kritik bifogade Vänsterpartiet en reservation till initiativet om att regeringen genom vaccinationssamordnaren istället ska se över tillförlitligheten för utlovade leveranser och se över alternativa vägar för att få fram godkänt vaccin.

KD: Felaktig bedömning av sannolikheten

Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) medgav att det inte är någon “tvekan om” att EU gjorde rätt när länderna förra sommaren samordnade sig och ingick avtal med 8 olika företag. Men hon är kritisk till att begränsningar togs bort när smittan gick ner, trots att den andra pandemivågen var på väg upp.

– Regeringen plockade inte fram arbetet med pandemilag, man trodde att var pandemin var på väg bort, säger hon.

Gällande försenade leveranser av vaccinet anser Acko Ankarberg Johansson att regeringen gjort en felbedömning i sannolikheten att leveranserna skulle dyka upp.

Hon inskärper även att tillkännagivandet som socialutskottet föreslår handlar om hur regeringen ska agera framåt för att undvika brist på vaccin.

– Vi kommer att behöva vaccin i höst. Förmodligen en tredje spruta, för att fylla på eller för att klara mutationer.

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Liberalerna ställde sig bakom initiativet.

S: "Vänt på varje sten”

Michael Dahlqvist (S) däremot försvarade regeringens strategi. Enligt Dahlqvist har regeringen gjort allt som stått i dess makt, och “vänt på varje sten” för att försöka få fram vaccin till svenskarna.

– Jag vet inte mer hur man ska agera från regeringens sida, sa han.

Dahlqvist får stöd av Anders W Jonson (C), som trots Centerpartiets kritik av regeringens ageranden under pandemin, ändå kan konstatera att gällande vaccininköp och leveranser hade regeringen inte kunnat göra mer än vad den gjort.

MP: Föredömlig samarbetsnation

Även Miljöpartiets Nicklas Attefjord i ifrågasatte utskottets initiativ.

– Sverige har agerat föredömligt som den lilla export- och internationella samarbetsnation vi är, och regeringen har jobbat med de institutioner som finns.

Han inskärpte att det är viktigt att vara kritiska mot EU, men att den inbyggda långsamheten i beslutsfattandet samtidigt är en säkerhet.

Attefjord betonade att om oppositionernas syfte med tillkännagivandet endast är att politiskt försöka “torpedera” regeringens strategi ber man endast om bristande samhällstillit.

Förslaget om tillkännagivande till regeringen röstades igenom av riksdagen.

Forrige artikel Forskare: Skolsegregationen finns även inom övre medelklass Forskare: Skolsegregationen finns även inom övre medelklass Næste artikel Överblick: Regeringen svarar på Pisa-kritiken och tullen utreds Överblick: Regeringen svarar på Pisa-kritiken och tullen utreds
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.