SD kritiserar regeringens tystnad i bostadspolitiken

Startlån till förstagångsköpare och begränsningar i riksintressen är några av frågorna där Sverigedemokraterna tycker att regeringen borde kunna gå vidare med konkreta förslag. ”Jag hade hoppats på att det skulle hänt mer redan”, säger bostadspolitiska talespersonen Mikael Eskilandersson (SD). 

Sverigedemokraterna vill se ett högre tempo från regeringen i bostadspolitiken. Mikael Eskilandersson (SD) berättar att hans bild från den föregående mandatperioden är att regeringspartierna och Sverigedemokraterna tycker lika i en rad olika frågor inom bostadspolitiken. När regeringen nu är på plats borde det kunna generera konkreta åtgärder.  

– Men sen efter valet har det varit tyst från regeringen och det kan irritera oss lite, säger han till Altinget. 

Eskilandersson (SD) har förståelse för att regeringen nyligen tillträtt och att det pågår arbete internt för att genomföra det man vill innan mandatperiodens slut. Men samtidigt hade han hoppats att mer skulle ha gjorts vid det här laget. 

Hoppas på startlån i höstbudget

Bland annat vill Mikael Eskilandersson (SD) att regeringen går vidare med ett startlån till förstagångsköpare där utredaren Eva Nordström la fram ett förslag förra året. Eskilandersson är övertygad om att det fortfarande finns en vilja att genomföra förslaget från regeringspartierna men det finns inga klara besked om när det kan ske. 

– Men jag hoppas ju på att det kan komma i budgeten som läggs i höst, säger han. 

En annan prioriterad fråga där SD tycker att det borde hända mer är frågan om att begränsa riksintressene. Även här finns en färdig utredning på regeringens bord, Riksintresseutredningen.

– Ja, jag uppfattar det som att förra mandatperioden var vi väldigt överens om att riksintressena behöver begränsas i omfång, säger Mikael Eskilandersson (SD). 

Vill se lagförslag

I en motion som nyligen behandlades i civilutskottet uppmanar Sverigedemokraterna regeringen att ta nödvändiga initiativ för att begränsa riksintressena till förmån för ökat bostadsbyggande. 

– Vi vill att man tydligt begränsar riksintressena i omfång och antal och att man ser över att man faktiskt ska kunna bygga på en del riksintressen. Som det ser ut idag tycker vi att det riksintressena begränsar för mycket, säger Mikael Eskilandersson (SD). 

Majoriteten i utskottet avslog motionen med hänvisning till att det pågår en ytterligare utredning i frågan som ska presentera sina slutsatser i september i år. Eskilandersson tycker dock att det inte hindrar regeringen från att gå vidare med andra förslag då den pågående utredningen bara tittar på vissa delar av riksintressefrågan, och till exempel inte på möjligheterna att bygga på befintliga riksintressen.

– Det kan jag definitivt tycka, annars blir det bara en utredning på en ytterligare utredning. Tanken med utredningarna är ju att de ska leda till ett lagförslag.

Kräver tid

Bostadsministern har vid flera tillfällen hänvisat till att regeringen jobbar i högt tempo för att få till behövliga reformer, nyligen i en intervju i Fastighetsnytt.

Statssekreterare Johan Davidson har också sagt att bostadsfrågorna har hög prioritering på departementet. Men att de kräver tid. 

– Just bostadsområdet är lite mer komplext rent juridiskt, därför tar det lite mer tid innan det börjar synas. Men vi jobbar minst lika mycket med varje sida, det är inte så att det är någon slagsida i hur vi prioriterar vår tid. Däremot tar det lite längre tid innan saker kan presenteras, sa han i en intervju med Altinget i mars. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden

4/12
2020
2/9
2021
6/9
2022
8/9
2022
15/9
2022
20/9
2022
27/10
2022
10/1
2023
27/4
2023
9/5
2023
8/6
2023

Forrige artikel Regeringspartier: Biodrivmedel behöver inte mer stöd Regeringspartier: Biodrivmedel behöver inte mer stöd Næste artikel Muf efter Sis-kritiken: Sparka generaldirektören Muf efter Sis-kritiken: Sparka generaldirektören
Efter myndighetens anmälan – Kalla fakta frias

Efter myndighetens anmälan – Kalla fakta frias

Granskningsnämnden friar Kalla faktas avslöjande om SD:s anonyma sociala mediekonton. Myndigheten för psykologiskt försvar stod bakom en av anmälningarna mot programmet och krävde att delar skulle klippas bort.