Tre bygg- och bostadsjättar om utsikterna för 2023

Avvaktande kunder och vikande bostadsmarknad. Men också möjligheter till följd av regeringens satsningar på bland annat rättsväsen och Försvarsmakten. Så här svarar Skanska, OBOS och JM om utsikterna för deras verksamheter 2023. 

JM: ”Svårare att sälja i hela landet”

Hur märker ni av konjunkturen i er verksamhet just nu?

”Redan under 2021 började byggkostnaderna att öka, framför allt på byggnadsmaterial. Vi ser att kostnaderna fortsatt är höga, men anar att ökningarna börjat avta. Sedan i maj så är det också tydligt att bostadsmarknaden är avvaktande och det är svårare att sälja bostäder i hela landet”. 

Hur tror ni att konjunkturen och omvärldsläget kommer att påverka er under 2023?

”Med höga kostnader och avvaktande kunder så finns det naturligt nog en risk för att det blir mer utmanande att starta nya projekt”. 

Hur kommer ni att ta höjd för en inbromsning under året? Vad gör ni annorlunda?

”Vi har ca 8 000 bostäder i produktion varav cirka två tredjedelar är bokade eller sålda, så det tar ett tag innan en inbromsning påverkar oss. Med det sagt, så planerar vi för olika scenarier och är beredda att agera utefter de förutsättningar som ges”.

Skanska: ”Försvaret skapar möjligheter”

Hur märker ni av konjunkturen i er verksamhet just nu?

”Skanska presterar starkt 2022. Det är ett bevis på att vår strategi som var framgångsrik under pandemin, visat sig fungera bra även i dagens oroliga omvärld. Strategin går ut på att vi är selektiva när det gäller anbud, har ett starkt kommersiellt fokus och en hög kostnadsmedvetenhet. Skanskas intäkter ökar, vi har en bra orderingång och en stark finansiell ställning. Det gör oss till en attraktiv och pålitlig partner som också kan ta tillvara möjligheter som uppstår i marknaden”. 

Hur tror ni att konjunkturen och omvärldsläget kommer att påverka er under 2023?

”Vi ser vi framför oss en avvaktande men stabil byggmarknad i Sverige, samt en svag bostadsmarknad. Vi har en historiskt hög orderstock, marknaden för infrastruktur och offentliga uppdrag som sjukhus och skolor går bra. Den nya regeringens satsningar på exempelvis rättsväsendet och Försvarsmakten, skapar möjligheter. Det i kombination med vår strategi och finansiella ställning gör mig trygg. Kom ihåg att Skanska verkar i många marknader något som i sig bidrar till stabilitet i en orolig omvärld”. 

Hur kommer ni att ta höjd för en inbromsning under året? Vad gör ni annorlunda?

”Vi håller fast vid vår strategi som visat sig vara motståndskraftig under de senaste årens utmanande marknadsförutsättningar. Samtidigt förväntar jag mig att regeringen för en ansvarsfull politik och fortsätter investera i infrastrukturen. Skanska vill inte att Sverige tappar tempo i omställningen och elektrifieringen”.

OBOS: ”Svåra val för köparna”

Hur märker ni av konjunkturen i er verksamhet just nu?

”Höjda räntor, höga elpriser och tuffa amorteringskrav, har lett till att många avvaktar med köp. Som bostadsutvecklare och medlemsorganisation ser vi givetvis över många frågeställningar kopplade till våra pågående projekt. Vi erbjuder ett trygghetspaket, som bland annat gör att OBOS-medlemmar kan få ersättning för dubbla boendekostnader om försäljningen av nuvarande bostad drar ut på tiden”.

Hur tror ni att konjunkturen och omvärldsläget kommer att påverka er under 2023?

”Vi tror att både bostadsköpare och bostadsutvecklare kommer att möta svåra val i framtiden. Det är troligt att aktivitetsnivån hos både OBOS och andra aktörer kommer att sjunka kraftigt, vilket kan resultera i minskad lönsamhet. I det här läget försöker dock OBOS tänka långsiktigt. Det gör vi genom att sätta tydliga prioriteringar och använda vår ekonomiska dynamik för att fortsätta bygga och starta nya bostadsprojekt, samt titta på möjligheterna att investera i attraktiva tomter och annan näringsutveckling”. 

Hur kommer ni att ta höjd för en inbromsning under året? Vad gör ni annorlunda?

”I ett historiskt perspektiv har det alltid funnits ett nära samband mellan försäljning och byggstarter, men för att säkra fler bostäder för våra medlemmar och arbete för våra anställda kommer vi att fortsätta starta nya projekt och ta tillvara på möjligheter att investera i mark för nya projekt. Givetvis anpassar vi också vår organisation mot rådande marknadsläge”.   

* Altinget har fått svar på enkäten via mejl. 

Forrige artikel Det sker i EU under svenska ordförandeskapet Det sker i EU under svenska ordförandeskapet Næste artikel Krav på testning för vissa Kina-resenärer Krav på testning för vissa Kina-resenärer
Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

EU:s nya bostadskommissionär Dan Jørgensen ska se till att det blir billigare att bo i Europa och hans chef kräver snabba åtgärder. Han får också ansvar för EU:s energifrågor där han ser ett naturlig samband. ”I framtiden måste fler hem få tillgång till billig och grön energi”, säger han till Altinget.