Direkt från PR-byrå till jobbet som landshövding

Regeringen har utsett tidigare försvarsministern Sten Tolgfors till ny landshövding i Västra Götalands län. Sedan Tolgfors lämnade politiken har han varit konsult och delägare i PR-byrån Rud Pedersen.

Den 1 december lämnade Anders Danielsson uppdraget som landshövding i Västra Götalands län. Nu har den tidigare Säpo-chefen fått en tidigare försvarsminister som efterträdare. Den 1 september tillträder Sten Tolgfors som landshövding.

– Sten Tolgfors är en erfaren politiker och ett mångårigt statsråd. Hans erfarenheter från politik och näringsliv kommer att vara en tillgång för invånarna i Västra Götaland. Hans erfarenhet som tidigare försvarsminister kommer också att vara en tillgång i uppbyggnaden av det civila försvaret – där länsstyrelserna har en central roll, säger civilminister Ida Karkiainen (S) i ett pressmeddelande.

Sten Tolgfors är född 1966. Han var riksdagsledamot (M) mellan åren 1994 och 2006. Mellan år 2006 och 2012 var han först handelsminister och därefter försvarsminister. Han avgick i samband med Sveriges radios avslöjande kring svensk inblandning i en vapenfabrik i Saudiarabien.

Arbetar som lobbyist

Året efter att ha lämnat politiken blev Sten Tolgfors konsult och delägare i PR-byrån Rud Pedersen. Ett av Rud Pedersens expertområden är ”Försvar och säkerhet” där man erbjuder sig att ”hjälpa företag att identifiera risker och strategiskt påverka politiska frågor”.

Forrige artikel Försvaret begär stora lättnader i miljökraven Försvaret begär stora lättnader i miljökraven Næste artikel Överblick: Liberalerna över riksdagsspärren och Sverige får vassare utrikesdeklaration Överblick: Liberalerna över riksdagsspärren och Sverige får vassare utrikesdeklaration
Fiskekamp på flera håll i Bryssel

Fiskekamp på flera håll i Bryssel

Hur ska larmrapporter om fiskebestånden hanteras om man samtidigt inte vill slå ut näringen? Frågan om hur hängslen och livremmar i den gemensamma fiskepolitiken ska behandlas orsakar just nu splittring i både politiska familjer och mellan lagstiftare. I parlamentet firar nu flera svenska ledamöter en delseger.