Färre bostäder – men fler byggstarter för offentligt byggande

Enligt ny statistik från Byggfakta har byggstarterna för bostadsbyggande minskat 16 månader i rad. Men samtidigt har byggstarterna av andra fastigheter som sjukhus, handels- och kontorsfastigheter ökat med över 40 procent. 

Byggstartsindikatorn för bostäder föll med 0,3 procent i december enligt statistik från Byggfakta. Därmed har indexet för byggstarterna för bostäder minskat 16 månader i rad.

Jämfört med december 2021 ligger minskningen på 23,7 procent och bostadsindikatorn är med det nere på samma nivå som i mitten på 2020. 

Men parallellt har indikatorn för övrigt fastighetsbyggande ökat i snabb takt sedan sommaren 2021. Jämfört med december 2021 är ökningen 44,4 procent.

Till följd av ökningen i det övriga fastighetsbyggandet ökar den totala byggstartsindikatorn med 3,0 procent jämfört med december 2021. 

När det gäller det övriga fastighetsbyggandet är det framförallt ökningen i byggandet av offentliga fastigheter, som sjukhus, som bidragit till ökningen, enligt Byggfakta. Men också byggande av handels- och kontorsfastigheter.

Byggkostnaderna för nyproducerade bostäder har enligt Byggfaktas uppskattning minskat med 19,9 miljarder kronor sedan föregående tolvmånadersperiod. 

För övriga byggnader, affärs-, industri- och logistiklokaler, kontorsbyggnader, hotell och restaurant samt samhällsfastigheter, uppskattas kostnaderna ha ökat med 13,0 miljarder kronor. 

Forrige artikel Socialministern: Sockerskatt inte aktuellt Socialministern: Sockerskatt inte aktuellt Næste artikel Nordisk strid mot EU:s minimilön: ”Det är en principfråga” Nordisk strid mot EU:s minimilön: ”Det är en principfråga”
Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

EU:s nya bostadskommissionär Dan Jørgensen ska se till att det blir billigare att bo i Europa och hans chef kräver snabba åtgärder. Han får också ansvar för EU:s energifrågor där han ser ett naturlig samband. ”I framtiden måste fler hem få tillgång till billig och grön energi”, säger han till Altinget.