It-läckan på Naturvårdsverket: Oro bland jägare

Naturvårdsverket kan inte lämna någon information om vilka uppgifter som kan ha läckt ut vid it-intrånget som upptäcktes förra veckan. Bland jägare finns en oro för att skyddade uppgifter om landets jägare har fått spridning. ”Det är en olustig situation.” säger Svenska jägareförbundets Magnus Rydholm

Det är drygt en vecka sedan Naturvårdsverket upptäckte ett större it-intrång i myndighetens system. Det här skapar oro bland landets jägare, enligt Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska jägareförbundet.

– Det är en allvarlig situation med intrång i en statlig myndighets system. Det är extra allvarligt när det finns skyddade uppgifter, säger han till Altinget.

De uppgifter som Rydholm syftar på är dels uppgifter om vilka som är jägare i Sverige, eller mer exakt vilka som tagit jägarexamen, dels vilka som löst ett statligt jaktkort.

– Jägare har ofta vapen. Läcker de uppgifterna till undre världen, så vet de var man ska leta och göra inbrott. Det finns också en kraftig hotbild mot jägare, kopplad till vargjakten, säger han.

Några uppgifter om vapeninnehav finns dock inte hos Naturvårdsverket, utan i vapenregistret hos Polismyndigheten.

Locket på om vad man vet

Men trots att det gått en vecka sedan it-intrånget upptäcktes, kan myndigheten inte säga om uppgifterna från jaktregistren ingår i de stora mängder data som har läckt. Detta på grund av att händelsen av att en polisutredning pågår och förundersökningssekretessen lägger locket på.

Det myndigheten säger är att det är mycket som hann läcka ut, innan den skadliga koden upptäcktes och systemen stängdes ned.

 – Vi vet inte vad som har läckt, men det är en stor mängd. Vi har stora mängder data på Naturvårdsverket, säger Håkan Svaleryd, förvaltningschef på Naturvårdsverket, till Altinget.

Det är inte första gången som Naturvårdsverket utsatts för intrångsförsök, enligt honom.

– Jag tror alla myndigheter upplever att man är utsatt kontinuerligt, men det mesta fångas ju upp. Något av den här digniteten har vi aldrig varit med om tidigare.

Knepig arbetssituation för de anställda

När it-systemen kan vara uppe igen är ännu oklart, men förhoppningen är att det ska vara igång på måndag. 

– Vi vill inte säga något exakt, inte mer än slutet på veckan, säger Håkan Svaleryd.

Den som vill komma i kontakt med myndigheten är hänvisad till telefon eller information på Naturvårdsverkets webb, som ligger utanför den nedstängda serverhallen. Myndighetens anställda påverkas olika mycket av situationen.

– Det är olika. Allt från folk som kan jobba vidare med det de gör, även om kommunikationsvägarna är besvärliga, sedan finns det vissa vars arbete står helt stilla, säger Håkan Svaleryd.

Offentlighetsprincip på vänt

Naturvårdsverket skriver på sin webbsida att den som vill begära ut en allmän handling just nu måste göra det via brev, men att ingen begäran kommer expedieras innan systemen återigen är i drift.

Forrige artikel Kristerssons besked: Behöver mer tid Kristerssons besked: Behöver mer tid Næste artikel Överblick: Björn Söder ska leda Sverige i OSSE och ny koalition tar styret i Stockholm Överblick: Björn Söder ska leda Sverige i OSSE och ny koalition tar styret i Stockholm