”Lavinartad ökning” av uthyrningar i andra hand

Antalet annonser om att hyra ut sin bostad i andra hand ökade med upp emot 40 procent under 2022 jämfört med året innan. ”Många bostadsägare har fått rejält ökade kostnader”, säger Fredrik Strömsten på Blocket bostad, som ligger bakom statistiken. 

Blocket bostad konstaterade i en rapport i början av året att medianpriset för att hyra i andra hand steg med omkring 5 procent under förra året.

Men samtidigt har antalet annonser om att hyra ut sin bostad ökat med upp emot 40 procent 2022 jämfört med året innan, visar Blocket bostad i en ny analys. Under december månad ökade antalet annonser på Blocket med 91 procent jämfört med samma period året före.

– Vi har sett en lavinartad ökning av antalet annonser där folk vill hyra ut hela eller delar av sin bostad genom oss. Under förra året hade vi cirka 40 000 fler bostäder till uthyrning på vår plattform jämfört med året innan, säger Fredrik Strömsten, bostadsexpert på Blocket och vd på Qasa som förmedlar andrahandsbostäder, i ett pressmeddelande.

Dyrare att äga

Bakgrunden till det ökade utbudet och det ökade andrahandspriserna är enligt Blockets analys ökade kostnader för el och räntor men också en effekt av den stigande inflationen. De tuffare tiderna som råder gör att fler ser ett behov av att hyra ut.

– 85 procent av de privatbostäder som hyrs ut via oss är ägda bostäder och där har många bostadsägare fått rejält ökade kostnader, säger Fredrik Strömsten.

 

Forrige artikel Vem är riksdagens bästa skytt? Vem är riksdagens bästa skytt? Næste artikel Regeringen skrotar korruptionsutredning Regeringen skrotar korruptionsutredning
Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

EU:s nya bostadskommissionär Dan Jørgensen ska se till att det blir billigare att bo i Europa och hans chef kräver snabba åtgärder. Han får också ansvar för EU:s energifrågor där han ser ett naturlig samband. ”I framtiden måste fler hem få tillgång till billig och grön energi”, säger han till Altinget.