S borde arbeta för hela samhället – inte bara läkemedelsjättarna

Det finns en anledning till att det finns möjligheter att pausa eller ta bort patenträttigheter vid pandemier. Vi vill påminna Åsa Eriksson om att det inte är något Vänsterpartiet hittat på, skriver två V-ledamöter i en slutreplik.

Åsa Eriksson (S) påstår att förslaget om att tillfälligt stoppa patent och immaterialrättsskyddet under pandemin är populistiskt vilket förvånar oss med tanke på vad som sker i världen i spåret av densamma. Utöver de som dött av covid-19 har massvis av företag gått i konkurs och människor har blivit av med jobben vilket lett till ökad hunger och svält. Lägg därtill att mäns våld mot kvinnor och barn har ökat, skolor har stängt och mänskliga rättigheter inskränkts alltmer i ett flertal länder.

Sydafrika och Indien tillsammans med många låg- och medelinkomstländer och ett hundratal stora NGO:s såg tidigt behovet av att pausa patent och immaterialrättsskyddet. I dag har även EU-parlamentet, Frankrike och USA visat att det är rätt väg att gå. Detta då de undantag från Trips-avtalet som Åsa Eriksson beskriver i sin iver att försvara läkemedelsbolagsjättarnas vinstmonopol, inte är tillräckliga för att få igång produktion i stor skala.

Låt oss inte heller glömma att samma läkemedelsbolagsjättar fått miljardtals euro i skattepengar från rika länder för att ta fram vaccin. Dessa rika länder har dessutom osolidariskt lagt in beställningar som vida överstigit de egna behoven före låg- och medelinkomstländerna och på så sätt säkerställt läkemedelsbolagsjättarnas vinster för ett långt tag framöver.

”Är inte något nytt”

Lösningarna som Socialdemokraterna pekar på har inte gett de resultat som krävs, världssamfundet måste göra mer. Det finns en anledning till att det finns möjligheter att pausa eller ta bort patenträttigheter vid pandemier. Vi vill påminna Åsa Eriksson om att det inte är något nytt eller något Vänsterpartiet hittat på. Självklart är pausen av patenträttigheterna inte hela lösningen, utan en del. Det krävs även teknik- och kunskapsöverföring. Detta bereder väg om hur vi ska hantera pandemier i framtiden. Nästa gång kan vi inte sätta den globala folkhälsan i knät på tre läkemedelsjättar.

Arbeta för samhället i stället

Slutligen hävdar Åsa Eriksson att om Vänsterpartiets förslag om att tillfälligt stoppa patent och immaterialrättsskyddet under pandemin hade lagts några år innan den bröt ut hade det inte funnits något vaccin. Då fanns inte heller någon pandemi som skördade så många liv, både direkt och indirekt, så varför skulle vi lagt det förslaget då?

Att Åsa Eriksson försöker förlöjliga oss må vara hänt i dessa tider men anser verkligen Socialdemokraterna att USA, Frankrike, Indien, Sydafrika och ytterligare många låg- och medelinkomstländer, majoriteten av EU-parlamentet och stora NGO:s också dragit fel slutsatser om vad som krävs för att komma till bukt med pandemin?

Hur vore det om Socialdemokraterna valde att arbeta för hela samhället – inte bara för läkemedelsbolagsjättarna?

Forrige artikel Investering i dansk-svensk infrastruktur är helt avgörande Investering i dansk-svensk infrastruktur är helt avgörande Næste artikel Verdandi: Folkrörelserna är under attack Verdandi: Folkrörelserna är under attack
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.