S-regeringen ville skärpa kontroller vid fastighetsaffärer – nu ändras direktivet

En skärpning av kontrollen vid köp av fastigheter har utretts sedan förra sommaren med syfte att stoppa oseriösa aktörer i branschen. Nu ger regeringen utredningen i uppdrag att titta på om en skärpning är nödvändig och om fördelarna verkligen överväger nackdelarna.

Förra året gav den föregående regeringen en utredare i uppdrag att se över hur kontrollen vid överlåtelser av fastigheter kan skärpas. 

Syftet med utredningen (2022:93) var att stoppa ombildningar trots att hyresgästerna motsätter sig, att göra det svårare för hyresvärdar att missköta fastigheter och att hindra att fastighetsmarknaden utnyttjas för brott. Utredaren skulle lämna ett färdigt förslag på hur en lagstiftning om förhandsprövning av fastighetsköp skulle se ut. 

– En hyresvärd som gjort sig känd för att missköta sina befintliga hyresfastigheter kan i dag fritt förvärva fler och fler. Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten. Detta vill regeringen ändra på, sa dåvarande justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) enligt ett pressmeddelande. 

Får utökade direktiv

Nu ger den nya regeringen och justitieminister Gunnar Strömmer (M) utredningen nya direktiv. Regeringen vill nu veta om det finns behov av ny lagstiftning överhuvudtaget och i så fall vad det en sådan lag skulle få för effekter. 

– Det stämmer att det inte fanns någon behovsprövning i uppdraget från början. Men jag uppfattar direktiven som att det är en utvidgning av uppdraget. Så det ursprungliga uppdraget kvarstår, det blir snarare så att vi får lägga till det som handlar om behovsprövningen, säger Mushka Pistol som är huvudsekreterare för utredningen.

Regeringen skriver i sitt tilläggsdirektiv (2023:5) att de vill veta att fördelarna med en förhandsprövning i samband med fastighetsaffärer väger tillräckligt tungt mot nackdelarna eftersom ”...ett system med förhandsprövning riskerar att drabba de seriösa förvärvarna med ökad administration och fördröjning av transaktioner”. 

Den tidigare lagen om förhandsprövning av fastigheter som funnits i Sverige fick kritik just för att leda till stora tidsförluster och kostnader för seriösa köpare och lagen avskaffades 2010. 

Klart 1 september

Uppdraget har pågått sedan i juni förra året och ska redovisas senast den 1 september 2023. 

– Det går framåt. Vi har inte kommit fram till några slutgiltiga ställningstagande ännu, men det går enligt plan, säger Mushka Pistol som tror att man kommer kunna hålla slutdatum för utredningen trots de utökade direktiven. 

Altinget har sökt Gunnar Strömmer (M) för en kommentar. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Skärpta kontroller vid fastighetsförvärv

30/6
2022
24/1
2023
1/9
2023
26/9
2023
10/10
2023
7/11
2023
23/1
2024
26/1
2024
1/2
2024

Forrige artikel (S)-statssekreterare vill leda Naturskyddsföreningen (S)-statssekreterare vill leda Naturskyddsföreningen Næste artikel Illegala ålfiskare åker sällan dit – statssekreteraren udda fall Illegala ålfiskare åker sällan dit – statssekreteraren udda fall
Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

EU:s nya bostadskommissionär Dan Jørgensen ska se till att det blir billigare att bo i Europa och hans chef kräver snabba åtgärder. Han får också ansvar för EU:s energifrågor där han ser ett naturlig samband. ”I framtiden måste fler hem få tillgång till billig och grön energi”, säger han till Altinget.