Riksbankschefen om nedgången på bostadsmarknaden: ”Inte panik”

Minskade bostadspriser är inte enbart dåligt för samhällsekonomin, menar riksbankschef Erik Thedéen. ”Jag vänder mig mot bilden att en bra bostadsmarknad är en stigande bostadsmarknad. Det är absolut inte självklart för en 20-åring i Stockholm”, säger han.

Riksbankschef Erik Thedéen tycker att man lätt tappar bort perspektivet att en viss nedgång på bostadsmarknaden kan vara positivt för de som ska ta sig in på bostadsmarknaden.

– Om jag vore ung på bostadsmarknaden är det bra nyheter om bostadspriserna går ner och dåliga nyheter om bostadspriserna går upp. Men det perspektivet får vi aldrig med i vår nyhetsrapportering, säger han i samband med Bostadsdagen. 

”Det är inte en krasch”

Han säger att han tycker att den nedgång av bostadspriserna som skett hittills på 14 till 15 procent varit hanterbar. 

– Det beskrivs ibland som en krasch, men vi är ungefär nere där priserna låg innan pandemin. Det var ganska få då som sa att priserna var katastrofalt låga, om vi tänker oss januari 2020 till exempel. Det har varit en relativt lugn nedgång, det är inte krasch, det är inte panik. 

Samtidigt medger han att just nu när räntorna höjts, för att dämpa inflationen, är det svårare att komma in på marknaden eftersom kostnaderna är höga. 

– Men jag vänder mig mot bilden att en bra bostadsmarknad är en stigande bostadsmarknad. Det är absolut inte självklart för en 20-åring i Stockholm, säger han. 

Lovar fler räntehöjningar

Vad som oroar riksbankschefen mer är inflationen och Thedéen utlovar fler räntehöjningar vid nästa riksbanksmöten i april och juni. 

– Antingen 25 eller 50 punkter. Men allt är beroende på inkommande data, säger han. 

Att Riksbanken agerat för offensivt i fråga om räntehöjningarna håller han inte med om. 

– Jag tycker inte att vi är för offensiva. Det som varit offensivt har varit inflationen som har överraskat på uppåtsidan. Då är det viktigt att komma ihåg att vi ligger inte lite ifrån inflationen, vi ligger långt ifrån inflationen.

{{toplink}}

Forrige artikel Kullgren (KD) om nya blyhagelförbudet: ”Det ska vara lätt att göra rätt” Kullgren (KD) om nya blyhagelförbudet: ”Det ska vara lätt att göra rätt” Næste artikel Läkarförbundet: Vårdplatser får inte bli siffertrixande Läkarförbundet: Vårdplatser får inte bli siffertrixande