Regeringen får kritik för kovändning om investeringsstödet

Socialdemokraterna är starkt kritiska till att regeringen ändrar beslutet om utbetalningar av investeringsstöd till hyresrätter. ”Riksdagen hade en ambition i sitt beslut att alla som skickat in ansökan skulle prövas. Där har nu regeringen en annan ambition”, säger Andreas Carlson (KD).

Regeringen får skarp kritik från oppositionen för att ha ändrat sig i frågan om vilka som ska få investeringsstöd utbetalat i samband med att stödet avvecklas. 

Beslutet om avvecklingen fattades redan 2021 när den dåvarande oppositionens budget röstades igenom. Så sent som i våras var beskedet från finansutskottet och de nuvarande regeringspartierna att alla som har sökt stöd senast den 31 december och som uppfyller kriterierna ska få stöd.

– När budgeten kom i tisdags stod det klar att man bryter det löftet. I stället skriver man att de som fått sina ansökningar beviljade senast den 31 december 2022 ska få stöd. Och det är något helt annat. Särskilt när vi vet att det nu är en stor upparbetad kö som ligger hos länsstyrelserna och väntar på besked, säger Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Jennie Nilsson till Altinget. 

{{toplink}}

Även Vänsterpartiet är kritiska. 

– Vad kommer ministern göra för alla de som har små marginaler och lite kapital för att köpa en bostad men ändå ska kunna få ett tryggt och långsiktigt eget boende, löd Malcolm Momodou Jallows (V) fråga till infrastruktur- och bostadsministern under riksdagens frågestund i kammaren. 

Längre tid för avveckling

I budgeten avsätter regeringen 3,8 miljarder till utbetalningarna. Jennie Nilsson (S) vill inte specificera hur stora summor som de anser är rimliga att lägga på att beta av de ansökningar som inkommit för investeringsstödet. Men menar att avvecklingen av stödet hade behövt göras under en längre period och med mer förutsägbarhet för att underlätta för de som planerat och börjat att investerat i byggprojekt. 

– Vi vill veta vilken konsekvensanalys man gjort kring detta. Hur många planerade projekt som kommer drabbas och även hur urvalet av de ansökningar som ska få stöd ska gå till, säger hon. 

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) menar att det inte är en nyhet att investeringsstödet kommer att avvecklas och att man genomför en ansvarsfull avveckling genom att skjuta till medel.

– Detta beslut kom inte över en natt. Beslutet att avveckla investeringsstödet togs i riksdagen 2021. Det vi dock gör är att vi fullföljer den avvecklingen på ett ansvarsfullt sätt. Vi tillskjuter medel, 3,8 miljarder, för att de som får beviljat stöd också ska få de pengarna utbetalda, säger han i samband med riksdagens frågestund. 

Har ändrat ambition

När det gäller frågan om att regeringspartierna ändrat uppfattning sedan i våras säger ministern att man helt enkelt ändrat sig jämfört med det som då var majoritet i finansutskottet.  

– Riksdagen hade en ambition i sitt beslut att alla som skickat in ansökan skulle prövas. Där har nu regeringen en annan ambition, säger han. 

Andreas Carlson (KD) poängterar också att det inneburit stora kostnader att bevilja och betala ut stöd till alla sökande. 

– Vi vet inte om alla de stöd som har kommit in hade blivit beviljade. Men det hade blivit en kostnad på nästan 16 miljarder kronor. Det vill säga nästan hälften av det reformutrymme hela budgeten vilar på, på långeffektiva och icke träffsäkra reformer, säger han. 

Altinget har sökt Andreas Carlson (KD) för ytterligare kommentar, som inte återkommit.

Beslutskedja: Förslag till ändringar i förordningen (2016:881) om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande

11/7
2019
23/9
2019
15/11
2022
15/11
2022
22/11
2022
29/11
2022
23/5
2023
15/9
2023
26/8
2024

Forrige artikel Underhållsskulden betas inte av – trots uttalad prioritet för Tidöpartier Underhållsskulden betas inte av – trots uttalad prioritet för Tidöpartier Næste artikel Landsbygdsministern vill bromsa skydd av värdefulla skogar Landsbygdsministern vill bromsa skydd av värdefulla skogar
Pål Jonson öppnar för att köpa direkt från Ukrainas vapenindustri

Pål Jonson öppnar för att köpa direkt från Ukrainas vapenindustri

Danska försvarsministern vill få med Norge och Sverige att lägga beställningar direkt till den ukrainska försvarsindustrin. ”Vi tycker det är ett intressant projekt. Jag har pratat med Troels Poulsen om detta”, säger förvarsminister Pål Jonson (M) till Altinget.