S: ”Investeringsstödet är en kamp vi förlorade”

Socialdemokraterna lägger inte fram något förslag om att det tidigare investeringsstödet återinförs. I stället tänker de återkomma med ett nytt förslag som fler partier kan ställa sig bakom. 

När Socialdemokraternas skuggbudget presenterades stod det klart att de inte föreslår att det tillförs nya medel till det tidigare investeringsstödet för hyresrätter och studentlägenheter. 

– Vi har slagits för investeringsstödet men det är en kamp vi förlorade, säger Jennie Nilsson (S), bostadspolitisk talesperson till Altinget. 

I stället föreslå man att Boverkets bemyndiganderam utökas med 8 miljarder kronor 2023, för att den kö av färdigbehandlade ansökningar som finns hos Länsstyrelserna ska kunna betas av. 

– Det är för att hantera den verklighet som gäller. Vi har konstaterat att det inte finns någon majoritet för investeringsstöden i riksdagens kammare i nuläget. Då behöver man avveckla det på ett snyggt sätt och leva upp till det som politiken faktiskt lovat, säger Nilsson (S). 

Socialdemokraterna avser dock att återkomma med ett förslag på ett nytt investeringsstöd som också kan få stöd av andra partier. 

– Vi tar ett omtag på detta och tittar på om det är ett investeringsstöd vi ska ha. Och i så fall hur det behöver vara utformat givet den verklighet som finns nu. Där är bostadsbristen en verklighet, men också konjunkturläget. Och där är min bild att det nu står och väger.

Innebär det att det kan bli något annat än ett investeringsstöd som ni föreslår?

– Det som påverkar verkligheten är att det faktiskt bli förslag som vinner riksdagens gillande. Den ryckighet som funnits tycker jag talar för att det finns en anledning att titta på incitament vi kan komma överens om som borgar för att det kan bli långsiktiga spelregler för branschen, för det tror jag skulle vara nyttigt och bra.

Ansvar för sociala kontrakt

Jennie Nilsson (S) menar dock att ambitionen fortfarande är ett investeringsstöd för att främja byggande av bostäder. Men i samband med att man ser över hur det ska utformas vill Socialdemokraterna se över möjligheterna att investeringsstödet också bidrar till att lösa situationen med sociala kontrakt som kommunerna ansvarar för. Här ser man ett behov av att fler aktörer än allmännyttan, som oftast är de bostadsbolag som har avtalen, tar ansvar. 

– Är det så att man har stöd som staten ger till andra aktörer bör man titta på om de kan bidra till att lösa en sådan situation. Att man ska åläggas att fylla en kvot i de sammanhangen.  

När kommer ni att ha ett nytt förslag färdigt?

– Det finns en given avstämningspunkt vid nästa budgetmotion. Vi valde att hantera avvecklingen av investeringsstödet och säga att vi har för avsikt att återkomma och det första naturliga läget att återkomma är vid nästa budget. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Förslag till ändringar i förordningen (2016:881) om statligt investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande

11/7
2019
23/9
2019
15/11
2022
15/11
2022
22/11
2022
29/11
2022
23/5
2023
15/9
2023
26/8
2024

Forrige artikel Liberalerna utanför fullmäktige – får ändå regionstyrelseplats Liberalerna utanför fullmäktige – får ändå regionstyrelseplats Næste artikel Danska försvaret öppet med klimatstatistik – dolda siffror i Sverige Danska försvaret öppet med klimatstatistik – dolda siffror i Sverige
Fiskekamp på flera håll i Bryssel

Fiskekamp på flera håll i Bryssel

Hur ska larmrapporter om fiskebestånden hanteras om man samtidigt inte vill slå ut näringen? Frågan om hur hängslen och livremmar i den gemensamma fiskepolitiken ska behandlas orsakar just nu splittring i både politiska familjer och mellan lagstiftare. I parlamentet firar nu flera svenska ledamöter en delseger.