Beckman kryssar Baudin och vänsterpartist beundrar Jakob Forssmed

Politikerna i arbetsmarknadsutskottet har svarat på Altingets enkät om allt från politiska förebilder till regeringssamarbete. Vem i motståndarlaget skulle de personkryssa? Vem är partipolitikens skickligaste debattör? Och vilket parti annat än sitt eget skulle de kandidera för? 

Ditt parti måste regeringssamarbeta med ett parti på andra sidan blockgränsen och det är du som avgör vilket. Vilket väljer du och varför?

Magnus Persson (SD), arbetsmarknadspolitisk talesperson:

– Socialdemokraterna, de börjar sakta men osäkert och krokigt återgå till det parti jag en gång i tiden sympatiserade med. Men resan är lång, säger Persson som på frågan om vilket annat parti än sitt eget han skulle kandidera för också väljer S. 

– Partiet behöver akut hjälp för att återgå till sitt ursprung som ett arbetarparti, en roll nu Sverigedemokraterna har axlat då Socialdemokraterna fokuserar på andra väljargrupper och att rädda världen, menar han. 

När Magnus Persson väljer vilken kandidat han skulle kryssa på andra sidan blockgränsen blir svaret en socialdemokrat. 

– Patrik Björck (S). Vi har mer gemensamt än vad han tror eller bara inte kommit underfund med ännu. Till skillnad mot många andra tror han och står för det han säger. Och det respekterar jag. 

Centern populär samarbetspartner

Ali Esbati (V), tidigare arbetsmarknadspolitisk talesperson och numera ekonomisk-politisk talesperson för partiet, väljer Centerpartiet som samarbetspartner. 

– Eftersom de inte baserar sin politik på att fantisera fram kulturkonflikter och att hetsa mot synliga minoriteter, motiverar han. 

Också Moderaternas Lars Beckman, ledamot i arbetsmarknadsutskottet, kan tänka sig ett samarbete med C.

– Det finns många kloka borgerligt lagda centerpartister runt om i landet som inte delar nuvarande partilednings blockbyte till att bli ett socialistiskt stödparti. I frågor som rör företagsamhetens villkor ligger C rätt i många frågor men däremot så måste de byta migrationspolitik och energipolitik på nationell nivå och släppa sitt kärnkraftshat.

Samarbetsviljan bekräftas av Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Alireza Akhondi, i alla fall när det kommer till Moderaterna. 

– Jag kan tänka mig att samarbeta med sex av riksdagens åtta partier. SD är totalt uteslutet och V är nästintill uteslutet, säger han. 

Du måste kryssa en kandidat som spelar för motståndarlaget. Vilken klok och sakkunnig motståndare får din röst och varför?

Ali Esbati väljer en av kollegorna i finansutskottet. 

– Jakob Forssmed (KD). En motståndare med god överblick, gott hjärta och blomstrande språk.

Moderaten Lars Beckman kryssar Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin. 

– Han är ursprungligen från Norrbotten liksom jag är och vi kan båda dela glädjen när Luleå Hockey vinner i SHL (med undantag för vinster mot Brynäs). Han har drivit många viktiga frågor som ordförande i Kommunal – inte minst vikten av att fler ska kunna välja olika arbetsgivare även inom kommunals avtalsområden. 

Du måste kandidera för ett annat riksdagsparti än ditt eget. Vilket blir det och varför?

Lars Beckman (M) väljer Vänsterpartiet.

– Det är bara att i de flesta frågor tycka som Moderaterna, fast tvärtom, så det går fort att sätta sig in i deras politik och tänk vad skönt det vore att kunna lova allt till alla – utan att behöva tänka på hur det ska genomföras och finansieras, resonerar han. 

Vänsterpartiets Ali Esbati skulle i sin tur kunna tänka sig att kandidera för Socialdemokraterna. 

– Om man blundar lite grann för de senaste 25–30 åren så har de en bra track record. 

Alireza Akhondi (C) skulle ställa upp som kandidat för Liberalerna. 

– Det är ett liberalt, borgerligt parti i grunden. De har tappat kompassen delvis men jag ger inte upp hoppet om dem än, säger han.

Vem är partipolitikens bästa debattör, utanför ditt eget parti?

Magnus Persson (SD): 

– Mats Green (M) är tydlig och rak samt har en förmåga att trycka på rätt knappar i debatten.

Ali Esbati (V):

– Gudrun Schyman.

Alireza Akhondi (C): 

– Jag uppskattar kunniga, sansade och roliga debatter. Tyvärr lyser allt detta med sin frånvaro i kammaren oavsett ämne, debattör och så vidare.

Lars Beckman (M): 

– Lorentz Tovatt (MP) är en skicklig debattör även om han har helt fel i sak i sitt bilhat men tack vare många 08-journalister som verkar dela hans bilhat så kommer han skickligt ut i media.

{{toplink}}

Forrige artikel Överblick: M- och KD-väljare vill se SD i regering och statsministern pressades i utfrågning Överblick: M- och KD-väljare vill se SD i regering och statsministern pressades i utfrågning Næste artikel Amnestys ordförande stödjer MP – får intern kritik Amnestys ordförande stödjer MP – får intern kritik
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.