Dansk politiker portad från EU-valdebatt

De europeiska public service-kanalerna, i sammanslutningen EBU, har beslutat att utesluta den danske politikern Anders Vistisen från en stor TV-debatt som hålls den 23e maj, inför EU-valet. Anledningen sägs vara att han inte är en riktig toppkandidat för EU:s yttersta högerfalang.

– Det är ett demokratiskt problem som visar på den behandling som högerfalangen får i Europaparlamentet, säger Anders Vistisen om beslutet.

Argumentet från EBU, som står bakom den så kallade Eurovision-debatten, är att Vistisen inte har utsetts som officiell kandidat för jobbet som nästa EU-kommissionsordförande.

”Två partier, ECR och ID, har inte utsett toppkandidater till kommissionsordföranderollen och är därför inte berättigade att delta i debatten,” skriver EBU till Altinget.

{{toplink}}

Köper inte premissen

Anders Vistisen har av sina gruppmedlemmar i Europaparlamentet utsetts till talesperson för deras räkning i EU-valkampanjen, men inte till så kallad spitzenkandidat.

Det beror på att ID (Identitet och demokrati)-gruppen inte köper kopplingen mellan EU-valet i juni och rollen som EU-kommissionsordförande, som de europeiska partifamiljerna har försökt skapa de senaste tio åren.

Premissen är att en röst på ett politiskt parti i de 27 EU-länderna automatiskt ska vara en röst på det partiets kandidat från den europeiska politiska familjen till posten som kommissionsordförande.

I verkligheten ligger dock beslutet hos unionens stats- och regeringschefer, som enligt EU-fördragen är skyldiga att beakta, men inte följa, valresultatet i sitt beslut. 

Inte med i partiet

Vistisen anser att det är djupt problematiskt att han blir utesluten från debatten. 

De säger ju att om man inte accepterar reglerna så kan man inte vara med. Vad säger du om det?

– Men då skulle ju ingen av partierna delta i debatten, säger Vistisen, och påpekar att flera europeiska politiska partier ställer upp med flera kandidater och därför heller inte kan sägas acceptera processen.

– Jag ser det mest som en ursäkt för att vi inte får vara med i debatten.

Utesluter oppositionen

Han menar att debatten kommer att bli snedvriden när varken ID eller den andra nationalkonservativa gruppen på parlamentets högerkant, Europeiska konservativa och reformister (ECR) där Sverigedemokraterna sitter, är representerade.

– Det blir en debatt utan opposition. Det är ju de två grupperna som utgör huvudoppositionen till den regerande majoriteten i Europaparlamentet, anser Anders Vistisen.

Ett officiellt klagomål är nu på väg till Europaparlamentet från Vistisens politiska allierade. 

Artikeln är översatt från Altinget.dk.

Forrige artikel Biskopsvalet i Härnösand är avgjort Biskopsvalet i Härnösand är avgjort Næste artikel Pål Jonson om ny ÖB: Oppositionen kommer att informeras Pål Jonson om ny ÖB: Oppositionen kommer att informeras
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.