Efter Björks besked – de kandiderar i EU-valet

Tidigare i veckan meddelade Malin Björk (V) att hon inte kommer att kandidera i nästa EU-val. Däremot har två andra vänsterpartister anmält sitt intresse.

Innan sommaren skickade Vänsterpartiets valberedning ut en nomineringsuppmaning där distrikt, föreningar och enskilda medlemmar uppmanades att nominera kandidater till EU-valet.

Altinget har tidigare pratat med Malin Björk (V) som meddelar att hon inte ställer upp för omval och därmed lämnar Europaparlamentet efter två mandatperioder. Inom partiet har Björks beslut väckt reaktioner. Hanna Gedin, tidigare vice partisekreterare, skriver på sin Facebooksida att Björk är en ”klockren företrädare” och att hon tycker att det är tråkigt att Björk inte ställer upp för omval. Samtidigt passar hon på att offentliggöra sin egen kandidatur.

”Jag har fått frågan av några av er, och ja, om medlemmarna i Vänsterpartiet ger mig det förtroendet så skulle det vara en ära att få företräda partiet i Europaparlamentet!”, skriver hon.

Momoduo Jallow, vänsterpartistisk riksdagsledamot och ordförande för civilutskottet, har också anmält att han vill satsa på EU-politik framöver:

”Jag står till förfogande inför EU-valet 2024 och efter tjugo års erfarenhet av att driva politiskt arbete inom FN, EU och Europarådet hoppas jag få Vänsterns förtroende”, skriver han på sin Facebooksida.

Västerpartiets valberedning räknar med att ha ett färdigt förslag i början av december och listorna fastslås sedan på partiets valkonferens i januari.{{toplink}}

Forrige artikel Efter utspelet: Miljöministern KU-anmäls Efter utspelet: Miljöministern KU-anmäls Næste artikel Minds generalsekreterare lämnar Minds generalsekreterare lämnar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.