EU:s rådsordförande vill in i parlamentet

Europeiska rådet ordförande, belgaren Charles Michel, ställer upp i EU-valet i juni. Om han blir vald kommer han att lämna tjänsten som rådets ordförande i förtid.

Af Rikke Albrechtsen / Cecilie Fischer
EU-redaktör Altinget.dk / Redaktionsassistent Altinget.dk

Europeiska rådets ordförande Charles Michel kandiderar till en plats i EU-parlamentet efter mer än fyra år som rådsordförande.

Det uppger han för den belgiska tidningen De Standaard.

Det är första gången en sittande rådsordförande kandiderar i ett EU-parlamentsval.

Den tidigare belgiske premiärministern ställer upp som toppkandidat för det belgiska liberala partiet Reformrörelsen (MR).

– Om jag blir vald kommer jag att ta min plats. Europeiska rådet kommer att kunna planera och utse min efterträdare i slutet av juni eller början av juli, sade rådets ordförande till tidningen.

Charles Michel har varit ordförande i rådet sedan 2019, och eftersom han redan har blivit omvald den enda gång som reglerna för Europeiska rådet tillåter, kommer hans mandat att löpa ut den 30 november 2024.

I Belgien, liksom i Sverige, hålls valet till Europaparlamentet den 9 juni. 

Kan bana väg för Orbán

Om han blir vald är planen att han ska sitta kvar tills de nyvalda parlamentarikerna samlas för första gången i Strasbourg den 16 juli.

Som ett resultat av detta kommer han att kampanja vid sidan av sina plikter som ordförande för de 27 EU-ländernas ledare.

Om statsminister Ulf Kristersson (M) och hans kollegor inte lyckas enas om en efterträdare i tid ska det land som då innehar EU:s ordförandeskap ta över den tillfälliga tjänsten.

Detta kommer att göra Ungerns Viktor Orbán till ordförande vid en tidpunkt då han är i öppen konflikt med EU-systemet i ett antal frågor.

Detta gäller särskilt Ukraina, då Orbán för närvarande blockerar ett stödpaket på 50 miljarder euro till landet. Han är också den enda EU-ledare som har träffat Rysslands president Vladimir Putin sedan den storskaliga invasionen i februari 2022.

Svårlagt pussel

Att utse en ny ordförande om Michel väljs in i parlamentet är dock inte helt enkelt för ledarna.

Rollen är traditionellt en del av vad som ska vara ett noggrant avvägt politiskt paket, som också inkluderar en ny ordförande för EU-kommissionen och en ny EU-utrikeschef.

Ingen förväntar sig dock att det pusslet ska kunna läggas förrän det finns ett resultat av EU-valet i juni som kan ge en indikation om hur de politiska vindarna blåser på kontinenten.

Samtidigt har rollen som ständig ordförande för Europeiska rådet hittills alltid gått till en sittande stats- eller regeringschef. En sådan person kommer att ha svårt att släppa kontrollen på hemmaplan med några veckors varsel.

Det kan innebära att EU:s ledare måste leta efter en kandidat utanför sin egen krets, eller att toppost-loppet måste börja tidigare än väntat.

Men det är också möjligt för EU:s ledare att ändra reglerna så att rollen som tillfällig ledare inte automatiskt går till Orbán. Det kan göras med enkel majoritet av de 27 medlemsstaterna.

I så fall skulle de kunna hitta någon annan som kan att ta det tillfälliga jobbet fram till den 1 december.

Forrige artikel Rockad i Vänsterpartiets riksdagsgrupp efter Esbatis flytt Rockad i Vänsterpartiets riksdagsgrupp efter Esbatis flytt Næste artikel Hon pekas ut som nästa svenska EU-kommissionär Hon pekas ut som nästa svenska EU-kommissionär
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.