Jonas Sjöstedt: Jag har följt politiken varje dag

Tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt är valberedningens förslag till att toppa Vänsterpartiets valsedel i nästa års EU-val. Hanna Gedin, tidigare biträdande partisekreterare, gör honom sällskap som andranamn.

Jonas Sjöstedt var Vänsterpartiets partiledare från 2012 till 2020, då Nooshi Dadgostar tog över rollen. Han har också varit EU-parlamentariker under totalt elva års tid, från 1995 till 2006. Nu föreslår valberedningen att han toppar partiets valsedel i nästa års EU-val.

Trots flytten till Vietnam, där hans fru Ann Måwe är ambassadör, har han inte lämnat den politiska debatten bakom sig.

– Jag har ju aldrig slutat engagera mig, jag har följt politiken varje dag, säger Jonas Sjöstedt till Altinget.

Familjen planerar att flytta tillbaka till Sverige i juni eller juli. Sjöstedt kommer dock att lämna Vietnam några månader tidigare för att kunna fokusera på valkampanjen.

Att Jonas Sjöstedt nu återvänder till politiken och siktar mot Bryssel är för att han vill vara med och minska utsläppen av växthusgaser för att rädda klimatet, säger han till Altinget. Han vill också se till att EU fortsätter att stötta Ukraina och hoppas på att kunna ”bygga ett hoppfullt vänsteralternativ” i stället för det ”blåbruna” alternativ som Sjöstedt ser i Sverige.

Vill se färre SD:are

Ett annat känt namn som nu kämpar om en plats i Bryssel är Miljöpartiets tidigare språkrör Isabella Lövin. Sjöstedt vill inte prata om någon större kamp på vänstersidan, utan ser hellre partierna som medtävlare.

– Jag hoppas att det går hyggligt även för Miljöpartiet, men att vi skickar färre moderater, sverigedemokrater, liberaler och kristdemokrater till Bryssel.

Gedin som andranamn

Andranamnet på listan är Hanna Gedin, som lämnade uppdraget som biträdande partisekreterare för ett år sedan. I dag arbetar hon som politisk rådgivare åt både det danska och det svenska Vänsterpartiet i EU.

Hon vill komma åt några av de grundfundament som hon ser som problematiska i unionen.

– Till exempel frågan om offentlig upphandling, som berör väldigt många arbetare. Om man kan göra förändringar i den lagstiftningen så skulle det ha stor betydelse för arbetsvillkor och vilka miljökrav man kan ställa, säger Hanna Gedin till Altinget.

Att fokusera på det man vill åstadkomma och inte på politiska motståndare ser Gedin som en nyckel för att öka stödet. Förra valet räckte partiet 6,8 procent endast till ett mandat.

– Där ser vi stora möjligheter när det gäller klimatomställningen som måste vara rättvis och vi måste göra stora förändringar för människors livsvillkor, och inte bara se till företagens villkor i EU, säger hon.

Att få ner elpriserna och att säkra rätten till bra och billiga bostäder är två andra viktiga frågor för V i valrörelsen, enligt den tidigare partitoppen.

Har jobbat tillsammans förr

Hanna Gedin och Jonas Sjöstedt har jobbat tillsammans tidigare, både under Sjöstedts tid som partiledare och när han satt i EU-parlamentet.

Vad är det bästa med Jonas Sjöstedt?

– Förutom att han är väldigt ödmjuk så har han ett stort driv som jag respekterar mycket – han vill verkligen göra förändring. Han nöjer sig liksom inte, han har hela tiden ett väldigt stort driv, säger Gedin.

När Jonas Sjöstedt får frågan om vad som är bäst med Hanna Gedin, svarar han så här:

– Hanna Gedin är noggrann, eftertänksam och väldigt klok politiskt. Sedan har hon två hemliga bonusar också: hon pratar flytande franska och är utbildad jurist, och det är inte så dumt att ha med sig i Bryssel.

Forrige artikel Trots etableringsprogram – låg sysselsättning efter tio år Trots etableringsprogram – låg sysselsättning efter tio år Næste artikel Regiondirektörens julbesked: 750 anställda ska bort Regiondirektörens julbesked: 750 anställda ska bort
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.