Parlamentschefen: ”Jag hoppas fler svenskar ska rösta”

EU-parlamentets talman Roberta Metsola vill att fler svenskar ska ta EU:s framtid i sina händer. ”Ta inte Europa för givet” varnade hon under ett Stockholmsbesök som en del av en charmoffensiv i att få fler européer att gå till valurnorna den 9 juni.

– Det är upp till er att rösta och välja vilken riktning EU ska ta under de kommande fem åren.

Det var EU-parlamentets talman Roberta Metsolas budskap när hon på fredagen besökte Stockholm. Med knappt tre månader kvar till EU-valet är maltesiskan på turné i medlemsländerna för att få fler européer att gå och rösta.

I EU-valet den 9 juni ska 720 ledamöter väljas, varav 21 av dem från Sverige.

– Vilka dessa människor är och vad de står för ligger i era händer. De kommer att utforma politik och anta lagstiftning som påverkar hela Sverige och Europa, sade Metsola på en pressträff tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M) på fredagen.

I förra EU-valet 2019 gick 55 procent av de röstberättigade svenskarna till valurnorna.

– Min förhoppning är att fler svenskar kommer att göra sin röst hörd i detta val, speciellt med ett krig som härjar vid vår yttre gräns, sade maltesiskan.

– Låt ingen annan välja åt dig. Ta inte Europa för givet.

Bekämpa desinformation en prioritet

Både Metsola och Kristersson höjde ett varningens finger mot utländsk påverkan i valet.

– Vi är särskilt oroliga för desinformation inför det här valet. Det är en absolut prioritet att garantera att valresultatet inte påverkas av illvillig inblandning, sade Roberta Metsola och pekar på hur flera medlemsländer har utsatts för påverkansförsök i sociala medier.

Som Altinget tidigare rapporterat görs insatser både på EU-nivå och nationell nivå för att tackla hotet.

{{toplink}}Just arbetet mot desinformation är också en av anledningarna till varför talmannen är ute på sin Europaturné. Utländsk påverkan ska bekämpas både genom samordningsmöten med statsministrar och parlament men också genom ansikte mot ansikte möten med unga människor – nya väljare vars nyhetsflöden i större utsträckning än äldre väljares återfinns i sociala medier.  

På fredagsförmiddagen träffade Metsola omkring 200 elever på gymnasieskolan Young Business Creatives i Nacka där talmannen fick svara på frågor från allt från vad ett land vinner på att vara EU-medlem till varför EU vill förbjuda snus.

– Vi har förstått att vi måste fylla ett potentiellt växande desinformationsutrymme med en faktabaserad motkampanj, kommenterade parlamentschefen arbetet som nu görs inför valet. 

Forrige artikel Tidö hann inte snacka – företagsansvarslag passerade ändå Tidö hann inte snacka – företagsansvarslag passerade ändå Næste artikel Miljöministern: Därför ska artskyddet inte ingå i skogsutredningen Miljöministern: Därför ska artskyddet inte ingå i skogsutredningen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.