SD vill öka sitt inflytande – tidigare talman oroad

Om SD blir större än M kan partiet komma att göra anspråk på talmansposten. Det oroar den tidigare talmannen Björn von Sydow (S): ”Det blir en spänning mellan det egna partiets djupare värderingar och de övriga partierna”.

Flera opinionsmätningar inför valet pekar på att Sverigedemokraterna kan bli större än Moderaterna. Om så skulle bli fallet kan det få konsekvenser för vilka poster SD kommer att göra anspråk på. Partiet har redan pekat ut att det vill få så kallade presidieplatser i utskotten (som ordföranden eller vice ordföranden), något partiet hittills har hållits utanför.

– Vi förbereder oss på det och jag ser egentligen inget alternativ. Utan jag är övertygad att det är så det kommer att bli, säger Henrik Vinge (SD) gruppledare till Altinget.

Talmansposten

Hur partiet kommer att agera i valet av talman och vice talmän vill inte Vinge spekulera i än. Men han utesluter inte att SD kan vara intresserat av att också få riksdagens högsta ämbete.

– Utgångspunkten är att vi kommer att göra anspråk på den om det är så att vi i kraft av vår storlek i enlighet med den praxis som finns borde ha den.

Praxis

Samtidigt tror Vinge att det kommer att finnas olika uppfattning kring vilken praxis som gäller i talmansvalet. Socialdemokraterna har i flera tidigare talmansval hävdat att posten ska gå till det största partiet. Medan de borgerliga partierna har ansett att den ska tillfalla det största partiet på den sidan som får bilda regering.

– Sen valet 1976 har de borgerliga partierna följt principerna att talmannen bör hämtas från den största grupperingen i valet, sade dåvarande gruppledaren Anna Kinberg Batra (M) i samband med talmansvalet 2006.

Det återstår att se hur Moderaterna ser på det efter valet i år. Om Ulf Kristerssons sida vinner regeringsmakten ska då talmansposten komma från Moderaterna (som troligt största regeringsparti) eller från Sverigedemokraterna (eventuellt största parti i regeringsunderlaget)? Den frågan ställer sig också den tidigare talmannen Björn von Sydow (S).

– Jag funderar över hur resonemangen går. Det vore väl inte så dumt om det kunde klargöras före valet, säger han till Altinget.

Von Sydow bekymrad

Han är orolig för vad det skulle innebära om Sverigedemokraterna får talmansposten.

– Talmannen har och ska ha en företrädande roll för riksdagen och det demokratiska systemet. Det blir en spänning mellan det egna partiets djupare värderingar och de övriga partierna, säger han.

Björn von Sydow anser att Sverigedemokraterna sticker ut jämfört med de övriga partierna, framför allt i internationella frågor.

– När jag var talman var det ett väldigt stort internationellt samarbete i Europa och också utanför. Sverigedemokraterna är ju ett parti som är negativt till främmande människor. Om man då blir inbjuden till Ungern på ett bilateralt besök eller vid en europeisk konferens kommer i samspråk med sin ungerska kollega. Hur går det samtalet? Blir det representativt för Sverige eller för Sverigedemokraterna?

Men Henrik Vinge ger inte mycket för von Sydows kritik.

– Det där tror jag mer ger uttryck för att Björn von Sydow är socialdemokrat och att han helt enkelt inte tycker om oss. Det finns ju inget annat parti som har kunnat samla Sverige så tydligt kring sakpolitiska förslag kring migrationen och kriminalpolitiken. Är det något parti som inte säger som vi gör i dag? Det är väl en samlande kraft om något.

Forrige artikel Överblick: M- och KD-väljare vill se SD i regering och statsministern pressades i utfrågning Överblick: M- och KD-väljare vill se SD i regering och statsministern pressades i utfrågning Næste artikel Amnestys ordförande stödjer MP – får intern kritik Amnestys ordförande stödjer MP – får intern kritik
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.