Två partier vill ha fler militärstäder

Två partier vill se militär närvaro på flera orter i dag. Två partier säger nej. Övriga partier svarar vare sig ja eller nej, utan håller alla dörrar öppna. Det visar Officerstidningens partienkät om försvaret.

Det är två partier som tydligast ställer sig bakom att det behövs militär närvaro – regementen, flygflottiljer och marinbaser – på fler orter än i dag. I Officerstidningens valenkät svarar Liberalerna att de vill se ”ytterligare plattformar” i form av artilleri i södra Sverige och ytterligare utbildningsplatser för lätt infanteri.

Centerpartiet understryker i sitt svar vikten av militär närvaro i hela landet och skriver att partiet är öppet för ytterligare strategiskt viktiga etableringar, ”såväl i övre Norrland som i de sydöstra områdena”.

De tvekar mest

I enkäten är det två partier som ställer sig på den andra kanten och är mest skeptiska till att Sverige ska få fler militärstäder, att försvaret ska etablera sig på ytterligare orter: Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet anser att Försvarsmakten ska växa där den redan finns, såvida inte Försvarsmakten prioriterar verksamhet på ny plats. ”Det som ska styra är försvarspolitiska behov, inte arbetsmarknadspolitik”, skriver V.

Kristdemokraterna vill hellre att den verksamhet som finns utvecklas, framför nyetableringar. Partiet tar Kvarn, Ärna och Berga som exempel.

De håller alla dörrar öppna

Övriga partierna väljer att inte låsa fast sig vid något alternativ. ”Ingen dörr stängs”, skriver Socialdemokraterna. SD hänvisar till att det är upp till Försvarsmaktens bedömning. M konstaterar att en ökad budget gör nyetableringar möjliga om det kommer behövas. Och Miljöpartiet skriver att det kan behövas.

De övriga enkätfrågorna berör bland annat löneläget för Försvarsmaktens personal, personalförsörjning, prioriteringar inom försvaret och Nato-medlemskapet. Se hela Officerstidningens enkät här.

Forrige artikel Överblick: Uppgifterna om Lööf kan påverka valrörelsen och L föreslår friskolereform Överblick: Uppgifterna om Lööf kan påverka valrörelsen och L föreslår friskolereform Næste artikel Nervkittlande kryssräkning väntar för KD-kandidater Nervkittlande kryssräkning väntar för KD-kandidater
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.