Ungdomsförbunden sluter upp inför valet: ”Har ingenting att bråka om”

Ungdomsförbundens kritik mot moderpartierna har avtagit under valåret och till och med det förbund som brukar beskrivas som bråkigast av dem alla har grävt ned stridsyxan. ”Den riktiga politiska diskussionen blir efter valet” säger Luf:s ordförande Romina Pourmokhtari.

– Ett ungdomsförbund som bara håller med blir snabbt irrelevant, säger Lisa Nåbo, ordförande för SSU.

I Altingets intervjuer med de politiska ungdomsförbundens ordföranden är det tydligt hur förbunden gärna framhåller sig själva som den unga oppositionen gentemot partiet, en blåslampa – eller en vakthund.

– Vår viktigaste uppgift är att vara en ideologisk vakthund, instämmer Romina Pourmokhtari, ordförande för Liberala ungdomsförbundet, Luf.

Luf är känt som ett av de mer bråkiga ungdomsförbunden, om inte det bråkigaste, och har vid flera tillfällen kritiserat partiet offentligt. Utifrån partiets opinionsläge har Romina Pourmokhtari fått höra att de borde sänka konfliktnivån och hjälpa sitt parti:

– Det finns folk som tycker att vi skjuter oss själva i foten. Men vår fot är liksom inte Liberalerna, säger hon.

Romina Pourmokhtari anser att förbundet i första hand är en liberal organisation, i andra hand Liberalernas ungdomsförbund. Det är partiet som får hantera opinionssiffrorna och det är skillnad på ungdomsförbundet som står till svars för sina medlemmar och partiet som behöver förhålla sig till sina väljare.

Relation till moderpartiet ser olika ut

I en enkätundersökning bland de politiska ungdomsförbundens medlemmar framgår Luf:s oppositionella inställning tydligt. Samtidigt sticker ett annat ungdomsförbund ut. 61 procent av Ungsvenskarnas medlemmar som har svarat på undersökningen anser att förbundets viktigaste roll är att stödja de beslut som fattats av moderpartiet.

Sverigedemokraternas ungdomsförbund skiljer sig från de andra. Ungsvenskarna är organisatoriskt en del av partiet, och den som är medlem i ungdomsförbundet är också medlem i partiet.

Tobias Andersson har varit ordförande sedan starten 2015 då partiet bröt med sitt förra ungdomsförbund SDU. Trots att Ungsvenskarna inte har en lika självständig roll som de andra förbunden, och därmed inte heller får stöd från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, menar Andersson att förbundet ändå har påverkat på ett sätt som han inte tror att något annat ungdomsförbund har gjort.

– Vi verkar inte alltid högt och tydligt utan ibland tyst och lågmält internt, men vi ser att det har effekt, säger Tobias Andersson och betonar att förbundet aldrig fått några styrdirektiv från moderpartiet om vilka frågor de ska driva.

En av de frågor där ungdomsförbundet haft inflytande är enligt Andersson partiets beslut att ställa sig bakom den nuvarande abortlagstiftningen efter att tidigare ha velat se att gränsen för fri abort sänks från 18 till 12 veckor.

Ebba Hermansson, tidigare riksdagsledamot för SD, var partiets jämställdhetspolitiska talesperson när frågan diskuterades.

– Det blev uppenbart för alla, och även för mig, att det kommer ske en ändring. Men det hade kanske tagit lite längre tid utan ungdomsförbundet, säger hon till Altinget.

Som riksdagens yngsta ledamot vid valet 2018 har Ebba Hermansson också själv varit aktiv i ungdomsförbundet, och anser att det har ganska stort inflytande på partiets politik.

– Sen om man lyssnar på ungdomsförbundet eller att man lyssnar på Tobias Andersson, det är en annan fråga.

{{toplink}}

Tobias Andersson sitter i partistyrelsen, och är även partiets rättspolitiska talesperson. Han tror att de dubbla posterna har förbättrat förbundets möjligheter till inflytande.

– Jag kan framföra våra synpunkter i partiet, samtidigt som jag kan ta med mig partiets synpunkter tillbaka.

Ungsvenskarna vill gå längre än partiet i vissa frågor. På landsmötet i höstas drev de exempelvis på för en hårdare politik inom migrationsområdet.

Ungdomsförbundens inflytande

Gemensamt för de ungdomsförbund som Altinget har pratat med under våren är en bild av att moderpartierna lyssnar på dem, även om de har olika möjligheter att formellt påverka.

Romina Pourmokhtari anser att de svagare opinionssiffrorna gör att partiet är mer benägna att lyssna och ungdomsförbundet har arbetat för att förbättra relationen med moderpartiet och – likt Ungsvenskarna – påverka inifrån.

– Det funkar ju liksom inte att man bara bråkar, säger Romina Pourmokhtari.

Luf har bland annat arbetat för att få in fler personer i partiet. Utöver tidigare ordföranden som Joar Forssell och Karin Karlsbro sitter sedan i höstas även Simona Mohamsson i partistyrelsen. Hon var Romina Pourmokhtaris motkandidat i kampen om ordförandeposten.

Efter valet ser Ungsvenskarnas inflytande ut att minska något när Tobias Andersson lämnar ordförandeposten. Den som efterträder honom blir adjungerad i partistyrelsen, men vem det blir är ännu oklart.

– Vi får väl se vem som visar framfötterna i valrörelsen, säger Andersson.

Röda linjer

Förra sommaren hotade Luf med att inte gå till val med moderpartiet om det inte införde röda linjer mot Sverigedemokraterna.

Efter vad Romina Pourmokhtari beskriver som historiskt stora segrar på landsmötet, men där också Sabunis linje gentemot Sverigedemokraterna fick genomslag, förbereder sig nu även Luf för val och sluter upp bakom partiet.

– Ett politiskt ungdomsförbund är alltid en kampanjorganisation det fjärde året, säger Romina Pourmokhtari och berättar att Luf ett år gick till val som Unga Folkpartiet, med matchande logotyp och färger.

Hur går det ihop med bilden av ett självständigt, oppositionellt ungdomsförbund?

Förbundets syfte kvarstår även under valår menar Pourmokhtari, men fokus skiftar till att hålla Liberalerna kvar i riksdagen.

– Så att vi får mer liberalism i Sverige.

Ett enkelt jobb

Tobias Andersson ska i sommar åka på valturné i hyrd husbil men så länge riksdagen är öppen fokuserar han på sitt riksdagsuppdrag.

– Jag har många duktiga kollegor i förbundet som kan ta debatter, så när jag är fast i riksdagen sköter jag mer helikopterperspektivet, säger han inför sin sista valrörelse som ordförande för Ungsvenskarna.

Resultaten i höstens val avgör också om Luf:s ordförande, precis som Tobias Andersson, får en plats i riksdagen. Romina Pourmokhtari står på sjätte plats på Liberalernas riksdagslista i Stockholm.

Trots återkommande opinionsundersökningar där partiet hamnar under riksdagsspärren tycker Romina Pourmokhtari att läget känns bra. Förbundet har förtroende för Johan Pehrson som ny partiledare och tror att han går hem i sofforna.

– Jag har ett ganska enkelt jobb framför mig, säger Romina Pourmokhtari som bara ska se till att partiet gör vad det beslutat om.

– Den riktiga politiska diskussionen blir efter valet. Just nu har jag ingenting att bråka om.

Forrige artikel Pressträff: Partierna presenterar rapport om de säkerhetspolitiska diskussionerna Pressträff: Partierna presenterar rapport om de säkerhetspolitiska diskussionerna Næste artikel Se debatten i riksdagen om Nato och svenska säkerhetspolitiken Se debatten i riksdagen om Nato och svenska säkerhetspolitiken
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.