Dansk ny toppkandidat för europeisk ytterhögergrupp

Den europeiska ytterhögergruppen ID har utsett Dansk Folkepartis Anders Vistisen som sin "Spitzenkadidat" till ordförandeposten för EU-kommissionen

Af Johan Auken Alstrup
Redaktionsassistent Altinget.dk

Anders Vistisen, som är EU-parlamentariker för Dansk Folkeparti, är ny toppkandidat till ordförandeposten i EU-kommissionen för gruppen Identitet och demokrati (ID), där bland annat det franska partiet Nationell samling med Marie Le Pen i spetsen och Geert Wilders nederländska parti Frihetspartiet ingår.

Det säger Vistisen i en intervju med Berlingske. Enligt tidningen ska hans kandidatur ses som en protest mot "hyckleriet" i processen med toppkandidater.

– De säger själva att den partigrupp som får flest mandat ska ha posten som utskottsordförande – och det blir den första frågan jag ställer till de andra: "Om ID-gruppen blir störst efter valet, kommer ni att rösta på Anders Vistisen från Danmark som kommissionsordförande?" Jag tror inte det, säger han till Berlingske.

Process som ännu inte etablerats

Den informella toppkandidatsprocessen inleddes av Europaparlamentet för att få större inflytande över valet av kommissionens ordförande.

Europeiska rådet, som utser kommissionens ordförande, är dock inte bundet av processen.

Till exempel utsågs kommissionens nuvarande ordförande, Ursula von der Leyen – och godkändes därefter av parlamentet – utan nominering från någon grupp.

I år är tyskan dock med i spelet – förra veckan valdes von der Leyen till spetskandidat för högerpartigrupppen EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna sitter.

Dagarna innan valde de europeiska socialdemokraterna och socialisterna nuvarande sysselsättningskommissionären Nicolas Schmit till sin spetskandidat.

Artikeln är översatt och omarbetad från Altinget.dk

Forrige artikel Regeringen letar ny rymd-gd Næste artikel Rumäniens president vill leda Nato
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.