Det händer om det är kö när vallokalen stänger

För att undvika köer uppmuntrar Valmyndigheten väljare att inte vänta till kvällen med att lägga sin röst. Men vad händer för de som ändå står i kö när vallokalen stänger?

På flera håll i landet har det tidigare i veckan rapporterats om köer vid lokalerna för förtidsröstning. Bland annat vid röstningslokaler i Göteborg under gårdagen.

{{toplink}}

– Vi har haft personal där som fått säga till folk att de nog får rösta i morgon istället, säger Frida Nowotny, Göteborgs stads valchef till SVT Nyheter.

Men vad händer om samma sak sker på valdagen?

Valmyndighetens uppmaning: Rösta tidigt

Valmyndigheten har uppmanat alla som vill rösta att vara ute i god tid, och inte vänta till kvällen.

Men i det fall det ändå blir köer ska de som står i kö ändå få lägga sin röst.

– De som står i kö när vallokalerna stänger vid 20 kommer att få rösta, säger Valmyndigheten via sin presstjänst till Altinget.

Det kan i sin tur innebära att rösträkningen på sina håll kan komma att få vänta något, och tillsammans med rekordmånga förtidsröster kan valresultatet dröja längre än vanligt.

Forrige artikel Pressträff med statsministern och Farmanbar efter energiministermöte Pressträff med statsministern och Farmanbar efter energiministermöte Næste artikel Hört på valvakorna 2022 Hört på valvakorna 2022
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.