Djupare analys av valdeltagande väntar efter årets EU-val

För andra gången kommer Statistiska Centralbyråns analys av deltagandet i ett EU-val att utgå från en totalundersökning – det ger nya möjligheter att göra djupare analyser lokalt och över tid.

I regeringens regleringsbrev till Statistiska Centralbyrån, SCB, för 2024 fastställs att denna ska genomföra en valundersökning av EU-valet som hålls i juni. Inför EU-valet 2019 fick myndigheten samma uppdrag att analysera skillnader i valdeltagandet avseende kön, ålder, utbildning, samt mellan inrikes- och utrikesfödda.

Men eftersom detta blir andra gången som deltagandet i ett EU-val analyseras utifrån ett totalräknat valdeltagandet istället för utifrån ett urvalsbaserat deltagande blir det i år för första gången möjligt att göra jämförelser som tidigare inte kunnat göras.

– Den kommer att innehålla lite mer än de analyser som gjordes inför 2019 års val i och med att vi nu har tillgång till två register, säger Mikaela Järnbert, analytiker på SCB.

Lokala analyser blir möjliga

Då totalräknade valdeltagandeanalyser inte bygger på uppskattade värden utifrån ett urval finns inga felmarginaler i resultatet. De gör det också möjligt att studera skillnader mellan olika grupper på lokal och regional nivå – något som inte var möjligt tidigare när urvalet lokalt var för litet för att kunna dra några slutsatser.

Men det nya dataunderlaget gör det också möjligt att följa hur individers röstande utvecklas över tid. Något som alltså i år för första gången blir möjligt att analysera i ett EU-val.

– Då kommer vi att kunna se vilka som röstade 2019 men inte 2024 och analysera om valdeltagandet påverkas av händelser i livet: har personen flyttat hemifrån, skaffat barn, flyttat ifrån en person. Sådana saker, säger Mikaela Järnbert.

SCB har också fått i uppgift att analysera valdeltagandet bland personer med funktionshinder, förstagångsväljare samt personer folkbokförda i Sverige som är medborgare i ett annat EU-land.

Forrige artikel Nomineringskommittén om Teodorescu Måwe: ”En väldig styrka för partiet” Nomineringskommittén om Teodorescu Måwe: ”En väldig styrka för partiet” Næste artikel SD-väljare förtidsröstar mer än andra SD-väljare förtidsröstar mer än andra
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.