Jonas Sjöstedt kandiderar till EU-parlamentet

Vänsterpartiets tidigare partiledare Jonas Sjöstedt ger sig in i politiken igen och hoppas på en biljett till Bryssel i nästa års EU-val. ”Den politiska glöden och intresset har aldrig försvunnit”, skriver han på Facebook.

Jonas Sjöstedt klev av som Vänsterpartiets toppnamn våren 2020. Då hade han varit partiledare i åtta år och ville flytta till sin familj i Vietnam, där hans fru Ann Måwe är ambassadör.

Efter snart fyra års paus från politiken vill han nu tillbaka. 

I ett inlägg på Facebook skriver Jonas Sjöstedt att han nominerats av sin partiförening i Umeå till att bli en av Vänsterpartiets kandidater i nästa års EU-val.

”Det vore roligt att få göra en ny valrörelse som kandidat för mitt parti, och jag vet hur mycket makt EU-parlamentet har nuförtiden. Den makten vill jag använda till att bedriva vänsterpolitik, skärpa klimatpolitiken och arbeta för EU som ett samarbete mellan demokratiska länder – inte en superstat som samlar för mycket makt i Bryssel”, skriver han.

Återkomsten

Sjöstedt satt i EU-parlamentet mellan 1995 och 2006. Om den tidigare partiledaren faktiskt får göra comeback hänger på Vänsterpartiets lista som sätts den 20 januari. Malin Björk, som i dag är partiets ledamot i parlamentet, har meddelat att hon inte kandiderar för ytterligare en mandatperiod.

Val till Europaparlamentet hålls den 9 juni 2024.

Forrige artikel KI ska återlämna samiska kvarlevor Næste artikel Försvarsministerns stabschef lämnar för Washington
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.