Svensk tar ordföranderoll i europeisk lantbruksorganisation

Lennart Nilsson har blivit vald till ordförande för Cogeca, den kooperativa delen av EU:s främsta paraplyorganisation för lantbrukare och kooperativ: Copa-Cogeca.

Copa-Cogeca samlar i dag 22 miljoner lantbrukare och över 22 000 kooperativ från hela EU. Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har varit medlem sedan 1992 och verkar inom organisationen för att lyfta svenska lantbrukares budskap i Bryssel.

Lennart Nilsson är kött- och spannmålsproducent samt ledamot i LRF:s förbundsstyrelse sedan 2012. Han tillträder som ordförande för Cogeca vid årsskiftet och berättar för LRF att det är en roll som han välkomnar. 

– I min roll som Cogecas ordförande ser jag fram emot att fortsätta det viktiga arbetet med att belysa lantbruks- och skogskooperativens betydelse inom EU, säger han.

Inför vårens EU-val står frågor som klimatneutralitet och produktion på EU-nivå i fokus.

–  I juni är det val till Europaparlamentet, och vi kommer att arbeta hårt för att beskriva de åtgärder som behövs för att göra EU klimatneutralt 2050 och samtidigt säkra och, i vissa fall, öka produktionen av livsmedel, skog och biomassa på EU-nivå, berättar Lennart Nilsson.

Forrige artikel De ska bestämma vilka som får det nya mediestödet De ska bestämma vilka som får det nya mediestödet Næste artikel Postnords svenska chef avgår med omedelbar verkan Postnords svenska chef avgår med omedelbar verkan
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.