Ungdomspolitikerna som vill till riksdagen – och de som inte vill

De brukar kallas framtidens makthavare. Inför höstens val kandiderar flera av ungdomsförbundens ordföranden till riksdagen, vissa mer aktivt än andra.

På valsedlarna till höstens riksdagsval finns flera bekanta namn. Det handlar om partiledare, tidigare ministrar och kommunpolitiker, men även toppnamn från de politiska ungdomsförbunden.

Planerar personvalskampanj – ”Säker på att det kommer gå”

För fyra år sedan räckte en sjätteplats på riksdagslistan i Stockholm för att Liberala ungdomsförbundets dåvarande ordförande Joar Forssell skulle välkomnas till kammaren. Med samma placering inför höstens val står förbundets nuvarande ordförande Romina Pourmokhtari inför en större utmaning.

I flera opinionsundersökningar har Liberalerna hamnat under riksdagsspärren. Att varken partiet eller hon själv skulle komma in oroar henne dock inte: 

– Jag är säker på att det kommer gå, säger Romina Pourmokhtari, och meddelar i en kommentar till Altinget att hon kommer att bedriva en aktiv personvalskampanj.

– Planen med min kampanj är att lyckas nå ut till dem som inte attraheras av Liberalerna för att partiet har känts lite old school, säger Romina Pourmokhtari som bland annat planerar att driva vad hon kallar ”en radikal klimatpolitik”.

En andra mandatperiod

Ungsvenskarnas Tobias Andersson är den enda av ungdomsförbundens nuvarande ordföranden som suttit i riksdagen tidigare. Sedan 2018 har han bland annat varit ledamot i näringsutskottet och han är numera Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson. Med plats 10 på partiets nationella riksdagslista inför höstens val lär han få behålla sin plats i kammaren.

– Givet det stöd som partiet och väljare visat mig hade det känts konstigt att inte kandidera på nytt. Jag är mer än redo att ta mig an ytterligare en mandatperiod, säger Tobias Andersson till Altinget.

”Ett självmordsuppdrag”

En som däremot inte vill till riksdagen i höst är SSU:s ordförande Lisa Nåbo. Ändå kommer hennes namn stå med på Socialdemokraternas valsedlar i Östergötland, om än långt ned:

– Jag tycker att det är viktigt att stå med på listan och visa att det finns många unga i vårt parti, säger hon till Altinget.

Samtidigt pekar Lisa Nåbo på den arbetsbelastning det skulle innebära att sitta i riksdag eller fullmäktige.

– Jag tror att det vore ett självmordsuppdrag.

Hon ser även att det skulle bli en konflikt mellan förbundets intressen och partiets.

– Det är olämpligt att som ungdomsförbundsordförande representera också partiet i riksdagen, säger Lisa Nåbo.

Inte heller Grön ungdoms språkrör Aida Badeli tror att det är bra att kombinera uppdragen. Hon beskriver hur hennes företrädare har avsagt sig språkrörsposten om de ska sitta i riksdagen. Själv bedömer hon att hennes placeringar på Miljöpartiets listor i Stockholm och Göteborg inte räcker till en riksdagsplats, och planerar inte att bedriva en personvalskampanj.

Möjligheten att kryssa sig in utesluter däremot inte förbundets andra språkrör Rebecka Forsberg:

– Det är inte jättemånga kryss som krävs. Ser jag att det är många som tror på mig i valrörelsen så kommer jag köra på, säger Rebecka Forsberg som har plats 4 på Miljöpartiets riksdagslista i Göteborgs kommun där partiet sedan förra valet har två mandat.

Nationell kandidat

Centerpartiets ungdomsförbunds Réka Tolnai väckte tidigt i sitt ordförandeskap uppmärksamhet för ett uttalande om fikarummets 45-åriga Britt-Marie. Nu står hon på plats 9 på partiets riksdagslista i Stockholms stad.

Nike Örbrink, ordförande för KDU, har den senaste mandatperioden suttit som ersättare och senare ordinarie ledamot i kommunfullmäktige i Stockholms stad. I höst intar hon sjätte platsen på Kristdemokraternas riksdagslista i huvudstaden, efter bland annat Ebba Busch, som toppar listorna i hela landet, och Christian Carlsson, tidigare ordförande för KDU. Nike Örbrink är även en av partiets nationella kandidater.

De kandiderar inte

Ung vänsters ordförande Ava Rudberg avstår från att kandidera i höstens val.

– Det är inte den delen av politisk verksamhet jag brinner för. Rätt person på rätt plats är en viktig princip, och jag vill lägga mitt fokus på organisering, säger hon till Altinget.

Matilda Ekeblad, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, satsar i stället för riksdagen på regionvalet i Östergötland där hon sedan förra valet sitter i regionfullmäktige. Inför årets val är hon partiets andranamn.

Forrige artikel Statsvetare ser demokratiskt problem med dolda spontanremisser Statsvetare ser demokratiskt problem med dolda spontanremisser Næste artikel Lina Nordquist (L): Det är viktigaste sjukvårdsfrågan inför valet Lina Nordquist (L): Det är viktigaste sjukvårdsfrågan inför valet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.