Ytterhögergrupp utesluter AfD

Toppkandidatens Maximilian Krahs uttalanden innebär att Alternativ för Tyskland nu har kastats ut ur gruppen Identitet och demokrati i EU-parlamentet.

Af Amalie Skourup Juul Jensen
Redaktionsassistent Altinget.dk

Alternativ för Tyskland (AfD) är inte längre en del av gruppen Identitet och demokrati (ID) i Europaparlamentet.

På torsdagen uppgav ID att partiet nu kastas ut.

ID, där bland annat franska Marine Le Pens Nationell samling och Dansk folkeparti – men inget svenskt parti – ingår, förklarar att anledningen till uteslutningen är att gruppen inte vill förknippas med händelser som rör Maximilian Krah, AfD:s toppkandidat till Europaparlamentet.

Uteslutningen kommer efter att toppkandidaten nyligen har fått mycket negativ publicitet. Bland annat greps en av Maximilian Krahs anställda på kontoret i Bryssel tidigare denna månad och misstänks vara spion för Kina.

Maximilian Krah har också gjort uttalanden som har uppfattats som stöd för nazister, när han sade till den italienska tidningen La Repubblica att han ”aldrig kommer att säga att varje man som bär SS-uniform automatiskt är en brottsling”.

Tidigare i veckan meddelade Marine Le Pen att hon inte ville sitta i samma grupp som AfD efter valet. 

Dansk folkepartis EU-parlamentariker, tillika ID:s toppkandidat till posten som EU-kommissionens nästa ordförande, Anders Vistisen, kritiserar AfD.

– Det finns en total enighet i gruppen om att Maximilian Krah har gått långt över gränsen när det gäller medlemskap för oss. Det är därför vi har ställt tyskarna framför dörren och sagt att de måste kasta ut de extremistiska elementen. En röd linje har dragits, säger Anders Vistisen enligt danska TV 2.

Uteslutningen av AfD träder i kraft omedelbart.

Artikeln är översatt från Altinget.dk. {{toplink}}

Forrige artikel Efter omorganisationen – skoldirektör lämnar Næste artikel Facktopp på timeout – hängs ut av Dumpen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.