Han ska säkra Centerpartiets revansch: ”Skam den som ger sig”

Det senaste riksdagsvalet var en besvikelse för Centerpartiet. Men när partiet nu laddar för EU-valrörelse är det med hopp om revansch. Valgeneral Gustaf Arnander kämpar för att C ska få behålla sina mandat i Bryssel.

I den senaste väljarundersökningen från Novus närmar sig Centerpartiet vad som kan komma att bli ännu en besvikelse för partiet efter det senaste riksdagsvalet.

Med 4,6 procent i mätningen landar C en bra bit under riksdagsresultatet och ser ut att mer än halvera sina siffror från 2019, ett succéår för den dåvarande partiledaren Annie Lööf. 

Nu har Muharrem Demirok tagit över och med fortsatt låga förtroendesiffror både för honom och partiets toppkandidat i EU-valet, Emma Wiesner, väntar en rejäl utmaning. Inte minst för partiets valgeneral, Gustaf Arnander.

– Det är ett annat läge än 2019, såklart, säger han till Altinget. 

Arnander har tidigare arbetat i Stockholms stad. Där ledde han partiet i valrörelsen 2018 innan han blev kanslichef. Sedan i höstas arbetar han för riksorganisationen, som chef för kampanj- och strategienheten. Det är hans ansvar att hålla ihop trupperna inför valet.

– Vis av erfarenhet så vet jag att det finns en enorm kraft när man får alla att dra åt samma håll. Det är det jag som valgeneral har som främsta uppdrag, att försöka få den här skutan i rätt riktning, och som Maud sade en gång i tiden: ”Den som har roligast vinner”. 

”Skam den som ger sig”

Centerpartiets kampanj formas i partiets valledning. Där sitter Gustaf Arnander tillsammans med bland annat partisekreterare Karin Enlund. Ett framgångsrikt val hänger dock mycket på medlemmarna. Partiet har redan dragit igång en förvalskampanj för att mobilisera rörelsen.

– Allmänheten är inte där än. Det blir en kort och intensiv valrörelse, men inför det måste vi förbereda så mycket som möjligt och då handlar mycket om intern mobilisering.

Att valrörelsen inför EU-valet är kortare än den till riksdagsvalen sätter press på partierna.

– Det blir viktigt att få en robust och flexibel organisation tidigt och sedan stå på sig och följa sin linje, men också kunna vara snabbfotad när det dyker upp saker, säger Arnander som varit med om plötsliga vändningar tidigare.

Inför valet 2018, när han ledde Centerpartiets Stockholmskampanj, skulle partiet hålla torgmöte på Kungsholmstorg. På samma plats skulle nazistiska NMR samlas för demonstration. Då styrde Arnander och C-kollegorna ett bröllop.

– Skam den som ger sig, tänkte vi. Så vi hyrde en elbåt med prideflaggor och fixade vigselförrättare, högtalarsystem och ett samkönat par som ville gifte sig. Vi pumpade Lena PH och sjöng allsång. Det tyckte vi var ett ganska kreativt sätt att möta dem. 

Risk för påverkan

I ett allvarligt säkerhetsläge behöver partiet även förbereda sig på risken för påverkanskampanjer och desinformation, att falska uppgifter får fäste och sprids.

– Vi måste absolut vara redo på det. Det gäller alla partier i Europa och i Sverige. Särskilt om man tillhör liberala partier så finns ett visst intresse att påverka, och särskilt partier som vill se ett stort stöd till Ukraina, säger Arnander.

Centerpartiets kampanj är fokuserad kring tre saker: freden, friheten och klimatet. Bland annat vill partiet se ett ”klimatlås”, att EU-medel ska hållas inne för de medlemsländer som inte genomför tillräckliga klimatåtgärder.

– EU:s klimatpolitik måste både värnas och vässas. Sedan är vi också medvetna om de anti-liberala vindarna som blåser genom Europa som det gäller att hålla gränsen mot.

Okänd partiledare

Att partiet gjorde ett sådant succéval 2019 tror Gustaf Arnander dels handlade om partiets budskap i klimatfrågorna, dels ett tydligt ställningstagande mot Sverigedemokraterna.

Då hade ni också en kändare partiledare, är det en utmaning att Muharrem Demirok ännu inte har slagit igenom?

– Det ger såklart helt andra förutsättningar. Då hade vi Annie och Fredrik (Federley, reds. anm.), två välkända personer. Sedan är det här en väldigt stor chans för oss att också synliggöra både Muharrem Demirok och våra parlamentariker. När vi lyckas komma ut så kan vi ändå se att det pekar åt rätt håll i mätningarna, säger Arnander.

Partiet siktar på 7,5 procent och att få behålla sina två mandat efter valet i juni. Att tappa en plats skulle vara en besvikelse, enligt Arnander. Men att valet skulle vara avgörande för Demiroks framtid som partiledare är han inte så säker på.

– Det är klart att det är ett viktigt val för partiet. Vi är revanschlystna allihop efter 2022 då vi fick långt mindre än vad någon hade väntat sig eller hoppats på. Det var ju definitivt inte Muharrem Demiroks fel. Så det här är en chans till revansch för hela partiet. {{toplink}}

Forrige artikel Nattmangling väntar i EU-förhandlingarna om hälsodata Nattmangling väntar i EU-förhandlingarna om hälsodata Næste artikel Tidö hann inte snacka – företagsansvarslag passerade ändå Tidö hann inte snacka – företagsansvarslag passerade ändå
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.