När vinner man ett val?

Ett tyskt delstatsval tydliggör att begreppet valvinnare är flexibelt. Det styrande CDU ökade och blev största parti, men storförloraren SPD kan ändå ta över. Saken avgörs av valets trea De Gröna. I Sverige kan en liknande situation uppstå i höst.

I Tyskland har kampen om att vinna regeringsmakten länge stått mellan de två stora partierna, kristdemokratiska CDU och socialdemokratiska SPD. Det parti som blir störst brukar kunna bilda regering. Men tiden med stora folkrörelsepartier är förbi – även i Tyskland.

Väljarna i Tysklands största delstat, Nordrhein-Westfalen med cirka 18 miljoner invånare, gick till valurnorna den gångna helgen. På pappret blev valet en stor succé för det styrande CDU som ökade sitt stöd. Med 35,7 procent av rösterna fick partiet sitt bästa valresultat sedan år 2005.

Samtidigt blev det ett katastrofval för socialdemokratiska SPD. Bara 26,7 procent röstade på partiet – det klart sämsta resultatet någonsin för partiet i delstaten.

Vaktombyte

Men det ironiska är att det ändå kan bli SPD som tar över makten. CDU, som avvisar allt samarbete med högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD), når nämligen inte majoritet med sin tidigare regeringspartner liberala FDP.

Det är FDP:s svaga resultat som gör att den sittande regeringen kan falla. Men, återigen ödets ironi, kan det ändå innebära en regeringsfortsättning för FDP. Partiet krävs nämligen även för den andra sidan, i en så kallad trafikljuskoalition, tillsammans med SPD och De Gröna.

Fast själva avgörandet sitter trean De Gröna på. Inget av regeringsalternativen fungerar utan partiet. Så trots att partiet ”bara” är trea så är det på många sätt den största valvinnaren.

Likadant i Sverige

Utvecklingen i Nordrhein-Westfalen är inte unik. I land efter land i Europa är det svårt att få till regeringar. Ofta har det att göra med att många partier utesluter samarbete med något eller några ytterkantspartier.

Sverige har redan sett ett liknande scenario efter valet 2018, då den sittande regeringen tappade i väljarstöd, men ändå kunde regera vidare. Samtidigt som C och L, om man ser till politikens innehåll, var valets vinnare, trots att de bara samlade runt 14 procent av rösterna.

Spärren kan avgöra

Valet i höst kommer med stor sannolikhet leda till en liknande situation. Kampen står mellan S och M om statsministerposten. Men avgörande för om Magdalena Andersson eller Ulf Kristersson blir statsminister är inte nödvändigtvis deras egna partiers resultat. Minst lika viktigt, om inte viktigare, är om MP eller L klarar spärren.

Med ny partiledare har Liberalerna börjat puttra uppåt i opinionen. Om partiet skulle få 4,0 procent av rösterna kan det leda till ett regeringsskifte. Men om partiet får 3,99 procent ser det med dagens opinionssiffror ut som att Socialdemokraterna kan regera vidare.

Vinnare och förlorare – samtidigt

Det återstår att se vilken sida De Gröna väljer. Men CDU:s partiledare Friedrich Merz är i alla fall redan nu jublande glad över valresultatet. ”Vi är tillbaka”, skriver han på Twitter. Men att vara tillbaka kan alltså samtidigt betyda att man förlorar regeringsmakten. Att vara en valvinnare är onekligen ett flexibelt begrepp.

Forrige artikel Flest kokkaffekannor före valet vinner Flest kokkaffekannor före valet vinner Næste artikel Hur man inte lyfter en miljökonferens Hur man inte lyfter en miljökonferens
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.